Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-05-2019

Bordeauxwijn

betekenis & definitie

m. (-en), de wettelijk gegarandeerde naam van de wijnen uit een gebied dat ongeveer het Franse dep. Gironde omvat.

De naam bordeauxwijnen is gegarandeerd volgens het decreet van 18.2.1911.Het dep. Gironde wordt gekenmerkt door een zacht klimaat en een kalkachtige bodem. Bordeauxwijnen, zowel rode als witte, variëren in kwaliteit van eenvoudige landwijn tot beroemde klassewijnen (cru’s).Van de rode wijnsoorten zijn te noemen:

1. De Médoc, verkregen uit de streek langs de linkeroever van de Gironde van Blanquefort tot Soulac-lesBains en Talais. Men onderscheidt al naar het afkomstig zijn uit het noordelijk of zuidelijk deel als ‘appellation d’origine régionale’: Médoc en Haut-Médoc. De belangrijkste cru’s uit de médoc-klasse zijn: Château Lafite, Château Latour en Château Margaux, alle met een alcoholgehalte van 8-12%, een robijnrode kleur, licht, maar met een uitgesproken boeket, dat vooral tot uiting komt na een lange bewaartijd.
2. De Saint-Émilion, afkomstig van de rechteroever van de Dordogne. Het is een krachtige wijn met een granaatrode kleur, een bijzonder boeket en smaak en met een vrij hoog alcoholgehalte. De SaintÉmilion wijnen bereiken hun perfectie pas na zeer lange bewaartijden (b.v. 12 jaar). Naar kwaliteit worden zij ingedeeld in ‘grand cru’, ‘grand cru classé’ en ‘premier grand cru classé’. Tot deze laatste en hoogste klasse behoren: Château-Ausone en Château-Cheval-Blanc.
3. De Graves, afkomstig van de linkeroever van de Garonne ten zuiden van Bordeaux (vooral de gemeenten Pessac en Léognan). De bekendste ‘cru’ is Château Haut-Brion.
4. Andere rode wijnen met de naam bordeaux, al of niet met de toevoeging van de deelstreek van afkomst of de kwaliteit ‘supérieur’, zijn meestal afkomstig van de randgebieden, vooral het westelijk en zuidelijk deel van het bordeauxgebied. Rode klassewijnen uit verdere kleinere deelgebieden zijn: Pomerol, Côtes-de-Fronsac, Côtes-de-Bourg.

Van de witte bordeauxwijnen zijn te noemen de Sauternes en Barsac, alsook de witte graves; alle afkomstig van de linker Garonne-oever. De meest gerenommeerde zijn: Château-d’Yquem, Château-Loubens en Château-Ricaud. Vermelding dient ook Entre-Deux-Mers, verbouwd op het schiereiland tussen Dordogne en Gironde; een zeer droge fruitige wijn van iets mindere kwaliteit.

< >