v./m. (-en), van binnen ronde inham van de zee in het land; kleine golf, kleine zeeboezem, zeearm: de Engelse kust heeft vele baaien; de Baai van Rio de Janeiro .
Baai wordt in het volkenrecht gedefinieerd als een duidelijke insnijding van de kust waarvan de diepte landinwaarts in een zodanige verhouding staat tot de breedte van de monding, dat er een door land ingesloten watervlakte ontstaat, en die meer is dan de kromming van de kustlijn. Een insnijding wordt echter niet als een baai beschouwd indien de oppervlakte ervan niet even groot is als of groter dan de halve cirkel waarvan de middellijn wordt gevormd door de lijn die over de monding van de insnijding wordt getrokken. Voor het meten wordt als oppervlakte van een insnijding gerekend het gebied gelegen tussen de laagwaterlijn rond de kust van de insnijding en een lijn getrokken tussen de natuurlijke toegangspunten bij laag water. Indien een insnijding door de aanwezigheid van eilanden meer dan één monding heeft, wordt de halve cirkel getrokken op een lijn ter lengte van de totale lengte van de lijnen over de verschillende mondingen. Eilanden die binnen een insnijding zijn gelegen worden meegerekend alsof zij deel uitmaakten van de wateroppervlakte van de insnijding. Indien de afstand tussen de natuurlijke toegangspunten van een baai bij laag water niet groter is dan 24 mijl, kan tussen deze twee punten een afsluitingslijn worden getrokken, waarbij de aldus ingesloten wateroppervlakte zal worden beschouwd als tot de >binnenwateren te behoren, mits er slechts één kuststaat is (art. 7 van het Geneefse Verdrag inzake de territoriale zee en aansluitende zone van 29.4.1958).
Hoewel het rechtsregime van een baai begrensd door de kust van meer dan één kuststaat in het volkenrecht niet is geregeld, is het verdedigbaar dat, indien genoemde condities aanwezig zijn, deze wateren ook onder de soevereiniteit van de kuststa! ten ressorteren. Voor de zgn. historische baaien gelden speciale voorwaarden.
LITT. L.J.Bouchez, The regime of bays in international law (1963); M.P.Strohl, The international law of bays (1963).