Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 26-09-2022

Salderingsregeling

betekenis & definitie

De salderingsregeling is een regeling waarmee je ongebruikte energie uit zonnepanelen kunt terug leveren aan het net. Zo wordt de zonnestroom die je terug levert verrekend met de stroom die je afneemt en krijg je een vergoeding voor ongebruikte energie.

Afbouw saldering vanaf 2025
Tot en met 2024 kun je 100% salderen, maar dit wordt vanaf 2025 afgebouwd. Het te salderen percentage daalt dan naar 64% om vanaf 2031 compleet op 0% uit te komen. Dit ziet er als volgt uit:

· Tot en met 2024 = 100%
· 2025 en 2026 = 64%
· 2027 = 55%
· 2028 = 46%
· 2029 = 37%
· 2030 = 28%
· 2031 = 0%

Waarom deze aanpassing?
De salderingsregeling werd in 2004 ingesteld als tijdelijke maatregel om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Deze financiële prikkel heeft zijn werk gedaan, want ondertussen zijn er heel wat huizen voorzien van een zonnesysteem. In die tijd waren zonnepanelen een stuk prijziger dan tegenwoordig, waardoor die salderingsregeling goed van pas kwam. Tegenwoordig zijn de kosten echter flink gedaald, waardoor die stimulans geen noodzakelijk iets meer is volgens de overheid.

Saldering invloed op terugverdientijd
In 2022 verdien je een zonnesysteem in circa zes tot acht jaar terug. Door de afbouw van de saldering zal die terugverdientijd naar verwachting in 2030 oplopen tot negen jaar. Het is echter lastig om dit met zekerheid te zeggen, omdat de terugverdientijd ook afhangt van de kosten van zonnepanelen en de veranderingen van de energieprijzen. Naar verwachting worden zonnepanelen in de toekomst goedkoper, terwijl de energieprijzen naar alle waarschijnlijkheid steeds hoger en hoger worden.

Zo lang mogelijk salderen
Wie zo lang mogelijk gebruik wil maken van de salderingsregeling, die doet er goed aan om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen als je ze nog niet hebt. Benieuwd hoe diep je in de buidel moet tasten voor zonnepanelen? Doe dan de Dakscan voor een indicatie van de prijs op basis van je (verwachte) verbruik. Het is overigens financieel gezien aanbevolen om het aantal panelen zo goed mogelijk aan te passen op wat je ook daadwerkelijk verbruikt, omdat je dat overschot op den duur dus niet meer kunt salderen.

Thuisbatterij voor opslag van energie
Wat moet men dan doen met de overtollige stroom als er straks geen saldering meer mogelijk is? Naar alle waarschijnlijkheid zal de thuisbatterij de oplossing zijn. Hiermee kun je thuis energie opslaan om het op een later piekmoment weer te kunnen gebruiken. Momenteel zijn thuisbatterijen nog best prijzig en is er geconcludeerd dat een thuisbatterij financieel gezien niet interessant is, juist doordat de salderingsregeling nog van toepassing is. Naar verwachting worden thuisbatterijen in de toekomst steeds goedkoper en beter, waardoor het een toegankelijke oplossing wordt voor de opslag van energie.

Overige regelingen op het gebied van zonnepanelen
De salderingsregeling is niet de enige regeling die op de schop genomen wordt. Vanaf 2023 gaat de 21% btw op zonnepanelen compleet verdwijnen. Tot die tijd kun je de btw in de meeste gevallen terug vragen via een formulier van De Belastingdienst. Daarnaast zijn er steeds weer wisselende subsidies via gemeentes verkrijgbaar. Wil je dus nog zonnepanelen aanschaffen, check dan zeker even de website van de gemeente om te zien of er een toepasbare subsidie in jouw woonplaats beschikbaar is.