Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Boerderijen in Wemeldinge

betekenis & definitie

Boerderijen. In en bij Wemeldinge staan verschillende boerderijen met een in oorsprong 18de-eeuws of ouder woonhuisgedeelte.

Het in gele baksteen opgetrokken woonhuis van 't Hof Overwelligen (Kerkweg 14) is voorzien van een tuitgevel.Metselwerkgedeelten in grotere bakstenen wijzen op een oudere oorsprong. Aan de achterzijde bevindt zich een verbouwde houten dwarsdeelschuur. De boerderij Hoogeweg 18 heeft een woonhuisgedeelte uit 1766 (jaartalankers) met een tuitgevel in gele baksteen en een in 1776 aangebouwd bakhuis (gevelsteen). De grote dwarsdeelschuur naast de boerderij dateert van 1902. De Stelhoeve (Stelhoekweg 3) werd rond 1750 na brand herbouwd en was vanaf 1791 eigendom van de Herv. kerk als deel van een legaat van ambachtsvrouwe Maria Coomans. Het in gele baksteen opgetrokken en deels onderkelderde woonhuis heeft een ingezwenkte lijstgevel en bevat inwendig paarse tegeltableaus.

De boerderij 't Hof Maalkote (Blauwhuisweg 2), bestaande uit een T-vormig gepleisterd woonhuis en een zwart geteerde houten dwarsdeelschuur, dateert in de huidige vorm uit de 19de eeuw. Van de Hoeve Schoudee (Schoudeeweg 3) heeft men het woonhuis verbouwd in 1861. De in de lengterichting aangebouwde houten schuur wordt gedekt door een rieten dak. De hoeve Schoudeeweg 1 heeft een gepleisterd woonhuis en een aangebouwde

19de-eeuwse houten schuur met rieten dak. Aan de voorzijde is in het begin van de 20ste eeuw een bakhuis aangebouwd. Bij Chezeeweg 20 staat een 19de-eeuwse houten dwarsdeelschuur met drie mendeuren. Bonzijweg 14 is een voorbeeld van een boerderij met aangebouwde houten schuur uit circa 1900.