Gepubliceerd op 02-01-2020

Kasteel Den Ham in Vleuten

betekenis & definitie

(Hamlaan 3) ligt ten westen van het dorp in een scherpe bocht van de Vleutense Wetering. In 1871 heeft men het kasteel grotendeels gesloopt, waaronder de woontoren en een zaalvleugel.

Een hoge toren en een lage keldervleugel bleven behouden. In de kelder is het onderste deel van de vroeg-14de-eeuwse woontoren wel bewaard gebleven.Een deel van de grote zaalvleugel, gebouwd omstreeks het midden van de 14de eeuw, is in het metselwerk van de hoge toren opgenomen. Die toren werd in de 15de eeuw gebouwd, mogelijk in opdracht van Frederik uten Ham en is waarschijnlijk na een brand in 1481, tijdens de Stichtse Oorlog, ten dele herbouwd of opgehoogd. De hoge toren, met zes verdiepingen boven de kelder, lijkt vooral als statussymbool te zijn bedoeld. In het interieur bevindt zich nog een gotische schouw. Na uitwendig herstel in 1942, kon pas in 1975 de restauratie van het inwendige worden voltooid. Aan de Hamlaan staat een poortgebouw dat toegang geeft tot de voorburcht.

Voor tweederde van de hoogte bestaat het uit laat-middeleeuws metselwerk met schietgaten. Getuige het jaartal 1642 op een van de sluitstenen werd de poort in dat jaar verbouwd.