Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De voorm. Hoofdcursus in Kampen

betekenis & definitie

De voorm. Hoofdcursus (Koornmarkt 1), nu onderdeel van de Theologische Universiteit van de Geref. Kerken (synodaal), is een gebouwencomplex dat is gegroeid naast en achter een gebouw met een vroeg-19de-eeuwse neoclassicistische gevel.

Aan de achterzijde heeft het twee dwarsvleugels, waarvan een uit de tijd van de gevel of eerder en de ander uit het midden van de 20ste eeuw. In 1828 werd in dit gebouw het Instituut voor Opvoeding en Onderwijs gevestigd, vanaf 1847 gecombineerd met de Latijnse school en vanaf 1868 met een H.B.S. en een gymnasium.

De in 1877 te Kampen gevestigde hoofdcursus voor de legerofficieren kreeg van 1883 tot 1923 de beschikking over het gebouw. In de tweede helft van de 19de eeuw kwam een zijvleugel tot stand, die in een tweede fase met een dwarsvleugel werd uitgebreid.

Omstreeks 1910 volgde aan de achterzijde een uitbreiding op L-vormige plattegrond met aan de binnenplaats langs de Prinsenstraat een serreachtige uitbouw in hout en glas. Achter het complex zijn nog resten zichtbaar van een mogelijk 14de-eeuwse (tuin)-muur, vermoedelijk behorend bij de oude Weeme (pastorie) van de Bovenkerk.

< >