Gepubliceerd op 02-01-2020

Scholen in Maastricht

betekenis & definitie

Scholen. Op het terrein van het voorm. jezuïetenklooster liet het stadsbestuur in 1787 de Latijnse School (Achter de Comedie 8) bouwen naar plannen van Jean François Deplaye.

De voorgevel met hardstenen kruiskozijnen wordt bekroond door een fronton met daarin een voorstelling van de stedenmaagd met het stadswapen. De meeste 19de- en begin 20ste-eeuwse scholen voor lager en middelbaar onderwijs in Maastricht waren gekoppeld aan de kloosters en instellingen van de Broeders van Maastricht en de zusters ursulinen en zijn daarmee hiervoor al in samenhang behandeld.

Hier worden nog enkele belangrijke andere schoolgebouwen genoemd, zoals de voorm. Ambachtsschool (Sint Maartenslaan 26).

Dit neorenaissance-schoolgebouw kwam in 1911 tot stand naar ontwerp van H.G. Burgers in samenwerking met L.

Charels - en werd al in 1918 uitgebreid. De voorgevel is versierd met de wapenschilden van Limburg en Nederland, moralistische spreuken en afbeeldingen van gereedschappen.

Aan de oostzijde staat het voorm. portiershuis in dezelfde stijl. Een rijke neogotische detaillering heeft de voorm.

R.K. lagere school van Amby (Ambyerstraat-Zuid 88) uit circa 1900.

H.A.M. de Ronde en de Haagse architect W. de Vrind maakten het expressionistische ontwerp met art décoelementen voor de Chr. lagere Suringarschool (Franciscus Romanusweg 50) uit 1923.

De in de jaren dertig toegevoegde dwarsvleugel (Franciscus Romanusweg 52) heeft nu een bestemming als kinderopvang. Scholen in zakelijk-expressionistische vormen zijn de R.K. lagere St.-Alphonsusschool (Pastoor Moormanstraat 80) uit 1927, naar plannen van J.H.J.

Kayser, en de voorm. R.K.

Jongensschool (Volksbondweg 2), gebouwd in 1929 naar plannen van A.H.J. Swinkels.