Gepubliceerd op 02-01-2020

Kantoren in Groningen

betekenis & definitie

Kantoren. Het voorm. kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (Gedempte Zuiderdiep 24) is in 1903 gebouwd in opdracht van R.

Hazewinkel Jzn. en herbergde tevens een drukkerij en zetterij. Het vrijstaande drielaags gebouw werd ontworpen door G.

Nijhuis in jugendstil-vormen. Grote tegeltableaus van tegelfabriek Van Hulst uit Harlingen tonen de naam van het Nieuwsblad en zwierige bloemmotieven.

Het in 1994 gerestaureerde gebouw bevat in de voorm. directiekamer een schouw met wapens van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Het pand is nu in gebruik bij Hazewinkel Pers en een uitzendbureau.

Het voorm. expeditiekantoor van Van Gend & Loos (Vismarkt 34A) is gebouwd in 1911-'12 naar ontwerp van P.M.A. Huurman in neogotische stijl.

De oorspronkelijke bedrijfsruimte op de begane grond is gewijzigd in een winkelruimte. De bovenwoning dient nu als kantoor.

Aan de scheepvaarthistorie van Groningen herinnert het bij het Hoendiep gelegen voorm. scheepvaartkantoor van de Groninger Lemmer Stoombootmaatschappij (Eendrachtskade Noordzijde 29/Hoendiepskade 32).

Op een driehoekige plattegrond kwam het gebouw in 1912 tot stand naar ontwerp van G.

Nijhuis en A.Th. van Elmpt in rationalistische vormen met historiserende elementen. Het heeft ruitvormige natuurstenen gevelstenen met de wapens van de steden Groningen, Lemmer en Amsterdam de aanlegplaatsen van de beurtdienst - en met symbolen die aan de scheepvaart zijn ontleend.

Het gebouw herbergt nu verschillende kantoren. Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht liet in 1935-'38 het monumentale voorm. kantoor met hotel-restaurant De Faun (Herestraat 81-85/Gedempte Zuiderdiep 31-35) bouwen, naar een ontwerp van A.R.

Wittop Koning in de trant van de Delftse School. Het figuratief beeldhouwwerk onder meer de mythologische herders- en bosgod Faunus, waaraan het pand zijn naam ontleend is van W.

Valk. Het H-vormige gebouw heeft een arcade aan de Herestraat en een centrale doorgang met een recent glazen ingangsportiek.

Het in 1988-'91 gebouwde monumentale hoofdkantoor van de Gasunie (Concourslaan 17) benadrukt het belang van de gaswinning in de provincie. Het is door A.

Alberts en M. van Huut ontworpen in een organische bouwstijl.