Gepubliceerd op 02-01-2020

20ste-eeuwse huizen

betekenis & definitie

In het begin van de 20ste eeuw werd de jugendstil belangrijk. Een voorbeeld daarvan zijn de aan de H.W.

Mesdagstraat gebouwde herenhuizen met souterrain en drie bouwlagen. De huizen H.W.

Mesdagstraat 20-30 zijn in 1908 in verschillende kleuren verblendsteen uitgevoerd voor F. Roffel naar een ontwerp met jugendstil-invloed van G.

Hoekzema. Jugendstil-elementen zijn ook verwerkt bij H.W.

Mesdagplein 16-17 uit 1909, naar ontwerp van architect P.M.A. Huurman, die er zelf ging wonen en er zijn kantoor had.

Bij het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste herenhuis van de familie Scholten aan de Grote Markt hoorde de garage met chauffeurswoning Martinikerkhof 8A, gebouwd in 1913 in opdracht van J.E. Scholten naar ontwerp van P.M.A.

Huurman in geometrische jugendstil.

G.J.

Kraft liet in 1915 het herenhuis Nieuwe Ebbingestraat 64 bouwen naar ontwerp van A.Th. van Elmpt in ‘Um 1800’-stijl. De gevel is gedeeltelijk bekleed met granieten platen; de middentravee wordt met een loggia met zandstenen zuilen afgesloten.

Architect A.Th. van Elmpt, die rond 1905 het huis Pelsterstraat 19 bewoonde, liet in dat, op zich veel oudere huis, de voorkamer in jugendstilvormen verbouwen.De huizen W.A. Scholtenstraat 1-5 kwamen in 1923-'24 tot stand naar ontwerp van E. van Linge, die zelf in het pand met afgeronde hoek (nummer 1) zijn woning en kantoor vestigde. De huizen zijn gebouwd in expressionistische stijl, maar vertonen ook kenmerken van het Nieuwe Bouwen.