Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. Museum Kam in Nijmegen

betekenis & definitie

Het concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen (Museum Kamstraat 45) nu Gelders Archeologisch Centrum G.M. Kam is gebouwd in 1920-'22 om onderdak te verlenen aan de in Nijmegen opgegraven Romeinse voorwerpen uit de privé-collectie van G.M.

Kam. Het door O.

Leeuw ontworpen gebouw heeft een basilicale opzet, platte daken en een voorbouw met hoektorens en een uitgebouwd ingangsportaal.De expressionistische vormgeving vertoont duidelijke art déco-invloeden. Het pand is versierd met historiserende bouwsculptuur, zoals de door C. Wienecke gemodelleerde medaillons in de vorm van Romeinse munten. De beeltenis van een wolvin boven de ingang verwijst naar de Romulus-legende. Op de latei staan de letters SPQR. De hoektorens worden bekroond door gestileerde lauwerkransen.

Het ijzeren hekwerk is voorzien van fasces (in roedenbundels gestoken bijlen). Het interieur is in zijn indeling en afwerking geïnspireerd op de Romeinse villa's. Een schildering van J.S. Sjollema (1948) bij de dubbele bordestrap heeft Romeins Nijmegen tot onderwerp. Halverwege de trap staat een buste van G.M. Kam door A.

Falise (1921). Uit dezelfde tijd als het museum is de voorm. conciërgewoning (Museum Kamstraat 47) met expressionistische details.