Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het stadhuis in Hattem

betekenis & definitie

(Markt 1) is ontstaan op de hoek van de Kruisstraat, waar de stad van 1530 tot 1619 een pand van het Heilige Geestgasthuis huurde als raadhuis. Na aankoop van dit pand in 1619 volgde een ingrijpende verbouwing, waarbij het werd voorzien van speklagen, geblokte ontlastingsbogen en een rijke maniëristische topgevel met siervazen en segmentvormig schelpfronton.

Op de hoek bevindt zich een maniëristische natuurstenen sierlantaarn op een saterconsole. In 1625 volgde aan de noordzijde een uitbreiding, die werd ingericht als ‘vierschaar’. Bij een verbouwing in 1769-'70 verplaatste men de hoofdingang van de Kruisstraat naar de Markt. De nieuwe voorgevel werd versierd met het stadswapen en kreeg een houten kroonlijst met balustrade. Bij ingrijpende interieurwijzigingen in 1866 en 1871-'72, onder leiding van W. en F.C. Koch, werd de vierschaar als waag ingericht.

In de hal van het stadhuis, die wordt gedekt door een samengestelde balklaag met gotische sleutelstukken, hangt een laatmiddeleeuwse koperen kaarsenkroon met Mariabeeld. Aan het oude stadhuis zijn in 1976-'79 door samenvoeging en verbouwing enkele panden van verschillende ouderdom toegevoegd.