Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Gedenktekenen in Nijmegen

betekenis & definitie

Aan de Hoogstraat, bij het Kelfkensbos, bevindt zich het uit 1884 daterende spoorwegmonument, naar ontwerp van J.J. Weve.

Op een in neorenaissance-vormen uitgevoerde sokkel staat een zinken Victoriabeeld, vervaardigd door A. Cassner te Berlijn als afgietsel van het marmeren Victoriabeeld van het Walhalla te Regensburg (beeldhouwer C.D.

Rauch).Het monument herinnert aan de opening van de spoorlijn van Nijmegen naar Kleef in 1865. Het bronzen standbeeld van bisschop F.H. Hamer (Bisschop Hamerstraat) is in 1902 vervaardigd door Bart van Hove ter ere van deze uit Nijmegen afkomstige bisschop van Tremite, die in 1900 in Chinees Mongolië werd vermoord. Bronzen plaquettes op de sokkel herinneren aan drie andere martelaren die toen de dood vonden. Aan het desastreuze bombardement van 22 februari 1944 en aan de bevrijding van de stad herinneren de oorlogsmonumenten op het Plein 1944 van J. Maris (1951), op Traianusplein van M. van Beek (1954) en bij de Stevenstoren van M.

Andriessen (1959). Standbeelden van beroemde personen die met de geschiedenis van de stad worden geassocieerd, zijn bijvoorbeeld: het bronzen standbeeld van keizer Traianus (Traianusplein) uit 1956 van E. van Teeseling en Ch. Hammes en het bronzen ruiterstandbeeld van Karel de Grote (Keizer Karelplein) uit 1962 van A. Termote.