Gepubliceerd op 02-01-2020

De (Herv.) Laurentiuskerk in Kimswerd

betekenis & definitie

De (Herv.) Laurentiuskerk (Greate Pierwei 11) is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een zadeldaktoren van vier geledingen. Het in de late 11de eeuw gebouwde romaanse tufstenen schip werd kort nadien verhoogd.

Het koor kwam in de tweede helft van de 13de eeuw tot stand. Boven de ingang aan de noordzijde bevindt zich een in rode zandsteen uitgevoerd timpaan (12de of 13de eeuw), gemaakt van een sarcofaagdeksel en versierd met een mannenkop en rankenmotief.

De kerk heeft later verschillende veranderingen ondergaan, zoals de beklamping van de zuidgevel. De tufstenen toren verrees in de 12de eeuw en werd in 1516 in baksteen verhoogd.

In de toren hangt een door Geert van Wou gegoten klok (1515).Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. Interieur en inventaris zijn in 1695 in opdracht van Tjaerd van Aylva in laat-maniëristische stijl vernieuwd.

Hiertoe behoren de betimmering, de koorafscheiding, de preekstoel met gesneden bijbelse taferelen tussen getordeerde kolommen, het doophek, de kerkbanken met gesneden wangstukken en een overhuifde herenbank met de wapens van de families Tiara en Heemstra. Verder bevat de kerk een door Jacob Lous gebeeldhouwde zerk (1614) op het graf van de familie Heemstra en een door W. Hardorff gebouwd orgel (1858). Het kerklokaal annex kosterswoning (Greate Pierwei 2) en de in eclectische vormen uitgevoerde voorm. pastorie (Greate Pierwei 2) dateren respectievelijk uit circa 1860 en circa 1870.