Gepubliceerd op 02-01-2020

Oldengaerde in Westeinde

betekenis & definitie

Oldengaerde (Westeinde 57). Deze voorm. havezate is een tweelaags landhuis met een classicistische voorgevel voorzien van kolossale ionische pilasters, festoenen en een ingangsomlijsting.

Het achtergedeelte heeft één bouwlaag. Dit op een omgracht terrein gelegen huis is van oorsprong 15de-eeuws.

Nadat het in de 17de eeuw al was verbouwd, lieten Cornelis van Dongen en zijn vrouw Johanna Agnes van Wijenhorst het toenmalige eenlaags huis in 1717 ingrijpend verbouwen. De voorzijde kreeg een verdieping en de huidige classicistische gevel.

De 18de-eeuwse serres aan weerszijden van het huis hebben in 1825 het huidige aanzien gekregen. Midden 19de eeuw heeft men de topgevel in het midden van de voorgevel vervangen door een fronton en ook de kap gewijzigd.

Van de twee mogelijk 18de-eeuwse bouwhuizen is het rechter in 1825 afgebrand. Aan het linker bouwhuis (Westeinde 59) liet A.W.

Westra van Holthe in 1861 een schuur toevoegen. Tegen de boerderij opgesteld staat een gebeeldhouwde grafzerk van Cornelis van Dongen († 1723) en zijn vrouw († 1763).De structuur van de classicistische tuinaanleg uit de eerste helft van de 18de eeuw is behouden met een gedeelte van het zichtkanaal en het dubbele grachtenstelsel. Eveneens nog herkenbaar is de na 1825 voor A.W. van Holthe direct rond het huis aangelegde Engelse landschapstuin. In de tuin staat onder meer een vroeg-18de-eeuws stenen Herculesbeeld gesigneerd H. Ansum afkomstig van de havezate Ansen.

In het bos op enige afstand ten oosten van het huis bevindt zich midden in een strak geometrisch lanenpatroon het familiegraf voor jhr. A.W. van Holthe tot Oldengaerden († 1855) en baronesse G.A. van Dedem († 1832). Het bestaat uit een grafkelder met daarop twee korte natuurstenen kolommen met de namen van de overledenen, een grafzerk en familiewapen en daaromheen natuurstenen palen.

< >