Fortuna
de godin van geluk en ongeluk, te Rome vereerd onder allerlei bijnamen. Men beeldde haar af met als attributen een hoorn van overvloed, een roer, een bal, een rad of een blinddoek.
Van Dale Uitgevers (1950)
de godin van geluk en ongeluk, te Rome vereerd onder allerlei bijnamen. Men beeldde haar af met als attributen een hoorn van overvloed, een roer, een bal, een rad of een blinddoek.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Hans Biedermann (1992)
symbolische verpersoonlijking van het geluk. Oorspronkelijk was ze vermoedelijk een orakelgodin van de vrouwelijke vruchtbaarheid; later werd ze met de Griekse Tyche gelijkgesteld en belichaamde ze het wisselvallige lot van de mensheid.
Eindredactie Jan Pieter Woudt & Klaas Woudt (1991)
Voorstellingen van. In het bovenlicht boven de voordeur van het woonhuis Lagedijk 96 zit tussen “Neptunus’ drietand (symbool van de zeevaart) en “Mercurius’ slangenstaf (symbool van de handel), een voorstelling van een naakte vrouw op een bol. Uit haar rechterhand laat zij muntstukken vallen. Zij symboliseert Vrouwe Fortuna....
Jos Liefrink (1989)
Fortuna - (Gr.: Tyche) Godin van het goed geluk of ongeluk. Het was een grillige godin, afgebeeld met de hoorn des overvloeds, een scheepsroer, een bol en een rad en vaak ook geblinddoekt. Zij blijkt van Italische oorsprong te zijn en werd vooral vereerd in Latium, in Antium en Praeneste.
Prof. dr. J. Nuchelmans - Dr. J.H. Brouwers (1976)
Italisch-romeinse verpersoonlijking van de wisselvalligheid der menselijke wederwaardigheden. Verwant met → Fatum, de belichaming van het onvermurwbare wetmatige lot, is Fortuna de goddelijke kracht van het onberekenbare toeval dat zich ook als onverhoopt geluk kan aandienen. Als geluksgodin werd Fortuna van oudsher vereerd in Latium, met na...
Dr. A. van Anken (1961)
Romeinse godin van het toeval en het geluk, oorspronkelijk wellicht vruchtbaarheidsgodin, later vereenzelvigd met de Griekse Tyche. Zij werd vooral door de vrouwen vereerd onder talloze epitheta bijv. Annonaria, Muliebris, Virilis, Respiciens, Primigenia etc. Te Romejwaren verscheidene tempels haar gewijd, maar haar meest beroemde en grootste heili...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: