Wat is de betekenis van adouceren?

2025-07-22
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Adouceren

(adouceerde, heeft geadouceerd), (<Fr.), 1. (nat.) verzoeten, verzachten, temperen : 2. afslijpen (strepen op diamanten): 3. wegnemen (vreemde of broosmakende delen uit het goud); 4. (schild.) de omtrekken van figuren minder scherp maken.

2025-07-22
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Adouceren

[Fr. adoucir] 1 verzoeten, verzachten; 2 afslijpen (strepen op een diamant); 3 wegnemen (vreemde of broosmakende delen uit het goud); 4 (schilderkunst) de omtrekken van figuren minder scherp maken.

2025-07-22
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Adouceren

verzachten

2025-07-22
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Adouceren

verzoeten, verzachten, lenigen. ad patres gaan tot de vaderen gaan, sterven; ad patres zenden: doden.

2025-07-22
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Adouceren

het smeedbaar maken van gietijzer door er koolstof aan te onttrekken in een oven, waarin het met oxyderende stoffen wordt verhit.

2025-07-22
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

adouceren

adouceren - adouce'ren [Fr. adoucir, zachter maken] (adouceerde, heeft geadouceerd), 1. verzoeten, verzachten, temperen; 2. afslijpen (strepen op diamanten); 3. wegnemen (vreemde of broosmakende delen uit het goud); 4. de omtrekken van figuren minder scherp maken bij het schilderen.