Het voorkómen van migratie door ervoor te zorgen dat potentiële migranten in eigen land blijven. Dit kan gebeuren door te proberen de economische omstandigheden in de landen van herkomst te verbeteren.
Tegenstanders van globalisering wijzen er bijv. op dat eerlijke handelsovereenkomsten en het laten vervallen van protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten en Europese Unie uiteindelijk betere kansen scheppen in arme landen, waardoor de behoefte het eigen land te verlaten zal afnemen.
De geschiedenis wijst echter uit dat migranten zich door betere leefomstandigheden meestal niet laten weerhouden om te vertrek ken: sinds de jaren vijftig emigreerden duizenden Nederlanders uit hun welvarende koninkrijk naar landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook het bijstellen van het imago van een land is belangrijk: zolang mensen denken dat ze naar een land van melk en honing gaan, blijft de behoefte het eigen land in slechte economische omstandigheden te verlaten. Daarom wordt er ook wel aan voorlichting over Nederland gedaan in herkomstlanden. De meest gehanteerde methode echter om potentiële migranten tegen te houden is het aanscherpen van maatregelen in het land van herkomst, zoals strengere eisen voor de aanvraag van visa.