Gepubliceerd op 12-09-2021

Pakketpost

betekenis & definitie

Verpakking.

Deze moet van binnenlandsche pakketten zoo zijn, dat zij den inhoud voor beschadiging vrijwaart, de zending geen gevaar oplevert voor de postambtenaren of schade kan ontstaan aan de gelijktijdig verzonden pakketten. Als ze niet aan de gestelde eischen voldoet, vervalt het recht op vergoeding in geval van beschadiging. Aan de verpakking van glas, porselein of andere licht breekbare voorwerpen, bussen met patentsluiting, gevuld met voeistof, sigaren, spijkers, scharen, messen, fruit, ongewasschen lijfgoed, enz. worden bijzondere eischen gesteld. Voorwerpen van voldoend weerstandsvermogen, zooals steenen boterpotten, blikken bussen, oude rijwielbanden en niet bloedend wild kunnen onverpakt verzonden worden.

Breekbaar, fragile.

Op pakketten met licht breekbaren inhoud vestige men de aandacht van den postambtenaar; ze worden dan ambtshalve van een strook met „breekbaar” of „fragile” voorzien.

Internationaal verkeer.

Bij de verpakking dient rekening gehouden te worden met den duur van ’t vervoer en de herhaalde overladingen. Men vrage inlichtingen^ aan de postkantoren.

Gewicht, afmetingen.

Deze zijn te vinden voor binnenlandsche pakketten in de lijst der posttarieven. In ’t internationaal verkeer zijn in ’t algemeen pakketten toegelaten tot 10 kg. Afmetingen : over land: ten hoogste 150 cm langs een der zijden en 300 c.m voor lengte van den grootsten omtrek gemeten in de lengte. Over zee : geen der zijden meer dan 125 cm en geen grootere inhoudsmaat dan 55 dm3. Voor Engeland en bij verzending over Engeland : lengte maximaal 105 cm, lengte + grootsten omtrek hoogstens 180 cm.

Adres, adreskaart.

In ’t binnenlandsch verkeer moet elk pakket voorzien zijn van een geschreven, gedrukt of er aan vastgehecht adres en eventueel het bedrag in letters en in cijfers der aangegeven waarde of verrekening. Uitgezonderd pakketten met een aangegeven waarde van meer dan ƒ 2,50 per kg bruto, kunnen pakketten, waarvan ’t adres alleen vermeldt plaats, straat en huisnummer, in ’t binnenlandsch verkeer verzonden worden. Komen deze echter in verkeerde handen, dan is de post niet aansprakelijk.

Is het adres opgeplakt, dan moet dit geschieden over ’t heele oppervlak.

Adreskaarten.

De voor elk pakket vereischte adreskaart moet met inkt of inktpotlood ingevuld worden.

In gebruik zijn de volgende 4 soorten adreskaarten :

a. in labelvorm voor zonder aangegeven waarde en zonder verrekening;
b. met postwisselformulier voor verrekenpakketten met of zonder aangegeven waarde;
c. met stortingsformulier voor den postchèque- en girodienst voor verrekenpakketten met of zonder aangegeven waarde;
d. voor pakketten met aangegeven waarde.

Op de achterzijde der adreskaart kan de afzender vermelden, hoe gehandeld moet worden bij onbestelbaarheid. Verzoeken betreffende expresse-bestelling, bericht van ontvangst of poste restante moeten vermeld worden op ’t pakket en op de adreskaart.

Internationaal verkeer.

Hierbij moet ’t adres van geadresseerde en afzender in Latijnsche letters vermeld worden. Met potlood geschreven adressen worden niet toegelaten; is met inktpotlood geschreven, dan moet de plaats voor ’t adres vooraf bevochtigd worden.

De vermelding van ’t bedrag in letters en in cijfers op den omslag van ’t pakket te schrijven of te drukken, of stevig aan ’t pakket te bevestigen. Voor waardepakketten mogen geen adresstrooken opgeplakt worden behalve in ’t verkeer met Oost- en West-Indië. In ’t verkeer met de Vereenigde Staten moet ’t adres van afzender en ontvanger in ’t pakket bijgesloten worden. Bovendien moeten bij elk pakket gevoegd worden een adreskaart en een of meer douaneverklaringen. Op de achterzijde der adreskaart dient vermeld te worden

in ’t Fransch, of in de taal van ’t land van bestemming, hoe gehandeld moet worden bij onbestelbaarheid.

Ontvangbewijs

Van een binnenlandsch pakket dient men dit te bewaren voor eventueele latere navraging. Onderzoek naar een als vermist opgegeven pakket geschiedt alleen op vertoon van ’t ontvangbewijs. Van een buitenlandsch pakket kan de afzender een reçu eischen tegen betaling van 10 ct.; voor pakketten met aangegeven waarde en die met verrekening wordt dit reçu kosteloos afgegeven. Desverlangd kan van alle pakketten een duplicaat-reçu uitgereikt worden à 10 ct.

Aangifte van de waarde

In ’t binnenlandsch verkeer maximaal ƒ1000,— per pakket; in het buitenlandsch verkeer is het bedrag ongelijk. Het bedrag moet in het binnenlandsch verkeer op adreskaart en pakket vermeld worden, op ’t pakket het bedrag der guldens in letters en cijfers, dat der onderdeden van den gulden in cijfers. Op pakketten voor de Ver. Staten wordt ’t bedrag alleen op de adreskaart en de douaneverklaring vermeld.

Het bedrag dient men bovendien te herleiden in franken (ƒ 1,— = 2 franken) en in cijfers op pakket en adreskaart naast of onder het in Nederlandsche munt aangegeven bedrag te plaatsen en met gekleurd potlood te onderstrepen. Een afdruk van den stempel moet bij waardepakketten ook op de adreskaart voorkomen, behalve bij pakketten voor Duitschland en Zwitserland.

Waardepakketten moeten zoo gezegeld worden, dat niets er uit verwijderd kan worden zonder verbreking der zegels, (lak of lood) wanneer de aangegeven waarde hooger is dan ƒ 2,50 per kg bruto. Bestaat de inhoud uit geldswaardige stukken, dan moet de verpakking van linnen zijn.

Verrekenpakketten.

Bedrag in ’t binnenlandsch verkeer maximaal ƒ 1000,— aan te geven op adreskaart en pakket. Voor ’t internationaal verkeer zijn de bedragen verschillend. Het geïnde bedrag kan per postwissel overgemaakt worden (adreskaart P 38 B) of op de postrekening bijgeschreven worden (adreskaart P 38 C) ; postwissel en stortingsformulier worden door den afzender ingevuld. Op de achterzijde der adreskaarten wordt geschreven „Remboursement”. Het bedrag te vermelden in letters en in cijfers en in Neder-

landsche munt. Naam en adres van den afzender op pakket en adreskaart te plaatsen.

Expresse-bestelling.

Kan worden verlangd van binnenlandsche pakketten en van die naar bepaalde andere landen. Op adreskaart en pakket te vermelden „Expresse”.

Pakketten per luchtpost.

Naar bepaalde landen. Aanbieding op alle postkantoren en op ’t passage-bureau der K.L.M., Leidsche Plein, Amsterdam. Op de pakketten en adreskaart het etiquet „Per luchtpost” of „Par avion” te plaatsen. Deze etiquetten zijn kosteloos verkrijgbaar.

Bericht van ontvangst

Als dit verlangd wordt, moet op de adreskaart en ’t pakket vermeld worden : in ’t binnenlandsch verkeer : „Bericht van ontvangst”, in ’t internationaal verkeer : „Avis de réception”.

Navragen

Een verzoek om onderzoek naar ’t lot van een pakket moet in ’t binnenlandsch verkeer ingediend worden binnen 9 maanden, in ’t internationaal verkeer binnen een jaar.

Terugvordering.

Aan ’t verzoek van den afzender om terugvordering of adreswijziging wordt voldaan (in ’t binnenlandsch verkeer), zoolang ’t pakket niet is afgegeven.

Douaneformaliteiten.

De postadministratie belast zich met de vervulling der douaneformaliteiten voor hier uit ’t buitenland aangekomen pakketten à 25 ct. per pakket.

Uitreiking.

Pakketten zonder aangegeven waarde en die met een aangegeven waarde tot ƒ 2,50 per kg bruto worden uitgereikt aan den geadresseerde, diens gemachtigde of aan een der huisgenooten ; de overige alleen aan den geadresseerde of diens gemachtigde; verrekenpakketten ook aan een der huisgenooten.

Weigert de geadresseerde een beschadigd pakket aan te nemen, dan ontvangt hij een uitnoodiging om op ’t postkantoor te komen, waar de schade vastgesteld wordt.

Bestelloon

Pakketten, die éénmaal zijn aangeboden, worden voor elke volgende opneming in de bestelling belast met io ct. Bij de eerste vergeefsche bestelling wordt een kennisgeving achtergelaten, inhoudende, dat het in de eerste bestelling wordt opgenomen, als het niet op een zeker tijdstip is afgehaald.

Vergoeding wegens verlies en beschadiging

Bij verlies, berooving of beschadiging wordt schadevergoeding gegeven. Blijkt de beschadiging na de ontvangst van ’t pakket, dan moet zij binnen 2 x 24 uur ten postkantore vastgesteld worden. Voor pakketten zonder waardevaststelling wordt de werkelijke schade vergoed in ’t binnenlandsch verkeer tot een maximum van ƒ2,50 per kg; in ’t internationaal verkeer tot 1 kg ƒ 5,—, van 1—5 kg ƒ 12,50, van 5—10 kg ƒ 20,—.

Voor pakketten met aangegeven waarde wordt in ’t binnenlandsch verkeer de volle waarde uitbetaald.

In ’t internationaal verkeer wordt voor pakketten met aangegeven waarde vergoed naar den grondslag der werkelijk geleden schade, doch maximaal het bedrag der aangegeven waarde.