Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 26-10-2016

KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid)

betekenis & definitie

Het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) is een zelfstandig instituut dat binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu actief is. De belangrijkste taak van het KiM is het maken van analyses van mobiliteit en mobiliteitsbeleid die doorwerken in de beleidsafwegingen.

KiM voert dus analyses uit waarmee ze de strategische kennisbasis van het mobiliteitsbeleid willen versterken en verbreden. Het doel hierachter is om de kwaliteit te vergroten. Deze manier van werken wordt ook wel ‘evidence-based policy’ genoemd. Dit betekent letterlijk ‘op bewijs gebaseerd beleid’. Bepaalde beleidskeuzes worden gebaseerd op relevante feiten, gedegen analyses en betrouwbare inschattingen van risico’s.

In 2006 werd het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid opgericht. De aanleiding van de oprichting was de behoefte bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan systematische en goed onderbouwde analyses en verkenningen, over mobiliteitsbeleid, die niet gedreven worden door de politieke waan van de dag.

Het KiM is een onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat maar is wel zelfstandig. Het KiM is bewust op afstand van de beleidsdirecties gepositioneerd. Dit wil zeggen dat het KiM kennis in kan brengen bij beleidsprocessen maar toch afstand bewaard. Het KiM werkt op verzoek van beleidsdirecties. Ook de Tweede Kamer kan bij het KiM een verzoek naar onderzoek indienen. De onderzoeken die het KiM uitvoert zijn openbaar en kunnen dus door iedereen worden ingezien. Over het algemeen vinden publicaties niet later dan drie maanden na afronding van het onderzoek plaats.