Het westelijk stadsdeel van Berlijn, dat in 1945 door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk werd bezet.
Duitsland werd na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden in vier bezettingszones verdeeld. De in de Sovjetbezettingszone gelegen stad Berlijn werd in vier sectoren verdeeld. De drie westelijke sectoren besloegen twee derde van het totale grondgebied van de stad. Op de conferentie van Potsdam (17 juli-2 augustus 1945) werd besloten Berlijn een aparte status te geven. Het bleef de hoofdstad van Duitsland en kwam onder gezamenlijk toezicht van de geallieerde controleraad te staan. Door de groeiende tegenstellingen tussen Oost en West verliep de samenwerking tussen de vroegere geallieerden steeds stroever. Begin 1948 verenigden de westelijke bezettingszones zich tot een trizonia en voerden daar in juni een geldsanering door. De Sovjetunie reageerde hierop met de Blokkade van Berlijn, waarmee ze het Westen wilde dwingen West-Berlijn op te geven. Door het opzetten van een luchtbrug mislukte de blokkade, maar de stad werd na deze crisis wel bestuurlijk in tweeën gedeeld. In West-Berlijn ontstond in september 1948 een eigen stadsbestuur.
In 1950 kreeg West-Berlijn zowel de status van stad als die van deelstaat van de BRD. De afgevaardigden van de stad hadden in de Bondsdag geen volledig stemrecht. Aan de andere kant waren wetten van de BRD afhankelijk van de goedkeuring door de wetgevende macht in West-Berlijn. De Sovjetunie bleef herhaaldelijk aanspraak maken op het westelijk stadsdeel, dat ze beschouwde als deel van het grondgebied van de DDR. In de jaren vijftig ontvluchtten miljoenen Oost-Duitsers de DDR via West-Berlijn. Om dit tegen te gaan, werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd, die heel West-Berlijn omsloot. Een groot aantal West-Berlijners trok daarna weg uit de ingesloten stad. Wel vestigden veel jongeren uit de BRD zich in West-Berlijn, om daarmee hun dienstplicht te ontlopen. Aan het eind van de jaren zestig was de stad een centrum van radicaal-linkse studentendemonstraties.
Door de revolutie van 1989 kwam een einde aan de verdeling van Berlijn. In november van dat jaar werd met de sloop van de Muur begonnen. Na de Duitse hereniging in oktober 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de BRD.