Duits nationaal-socialistisch politicus.
Strasser begon zijn carrière als apotheker. Na de Eerste Wereldoorlog richtte Strasser een nationalistische vereniging op, die in 1921 met de NSDAP samensmolt. Binnen de NSDAP behoorde hij, evenals zijn broer Otto Strasser, tot de radicaal-socialistische vleugel, die een socialistische revolutie nastreefde. Gregor Strasser werd in 1923 tot gevangenisstraf veroordeeld wegens het deelnemen aan de Hitler-putsch. In 1924 werd hij vervroegd vrijgelaten, omdat hij als lid van de Landdag in Beieren was gekozen. In datzelfde jaar nam hij in de Rijksdag zitting.
Door zijn kwaliteiten als organisator vervulde Strasser een leidende rol in de NSDAP. Mede door zijn toedoen groeide de partij uit van een Beierse tot een Duitse beweging. Hij werd in 1925 benoemd tot organisatieleider van de partij en in 1932 tot Reichsorganisationsleiter.
Strassers socialistische partijprogramma bracht hem herhaaldelijk in conflict met Hitler en andere nazi-leiders. De oprichting van zijn Arbeiter Zeitung werd gezien als concurrentie van de Völkischer Beobachter, het dagblad van de NSDAP. Eind 1932 kwam het tot een definitieve breuk met Hitler, toen Strasser overwoog tot het kabinet van de partijloze Kurt von Schleicher toe te treden. Strasser legde daarop al zijn partijfuncties neer.
Strasser werd een van de slachtoffers van de moordpartij in de nacht van de lange messen (29-30 juni 1934), waarin naast enkele honderden leden van de SA ook politieke tegenstanders van het Hitler-regime werden geliquideerd.