Een propagandistische campagne die in de tweede helft van de jaren dertig in de Sovjetunie werd gevoerd om de productiviteit in de industrie en de mijnbouw door middel van een stelsel van premies en stukloon te verhogen.
De campagne werd genoemd naar de mijnwerker Aleksej Grigorjevitsj Stachanov, die in 1935 op één dag honderdtwintig ton steenkool dolf in plaats van de voorgeschreven zeven ton.
Het Stachanovisme werd officieel gelanceerd op de eerste Conferentie van Stachanovisten in november 1935. Stachanov, die in werkelijkheid de productie van een aantal andere mijnwerkers op zijn naam had gekregen, werd aan alle arbeiders tot voorbeeld gesteld. Overal in de Sovjetunie werden grootse prestaties geleverd, waarbij volgens de officiële berichtgeving de gestelde normen regelmatig werden overschreden. Doordat er steeds meer werd geproduceerd, werden echter ook de productiedoelen regelmatig verhoogd. Dit leidde tot een zware werkdruk voor de gewone arbeiders; sommige Stachanovisten werden dan ook door hen gelyncht. De campagne werd uiteindelijk vervangen door een systeem van beloning voor suggesties voor betere werkmethoden.