Gepubliceerd op 30-07-2017

Lobbyen

betekenis & definitie

Invloed proberen uit te oefenen op het beleid van een regering of van een grote organisatie door het informeel benaderen van ministers, parlementsleden, ambtenaren of andere belangrijke medewerkers die besluiten nemen of voorbereiden.

Lobbyisten spreken in een ongedwongen sfeer met mensen die nauw betrokken zijn bij het maken van beleid; daardoor hoopt men de eigen belangen te kunnen dienen. Daarbij is het van belang dermate zinvolle informatie te verstrekken, dat een te nemen besluit in een voor de lobbyist gunstige zin kan worden beïnvloed. Zowel commerciële bedrijven als ideële organisaties houden zich met lobbyen bezig. Zo kunnen milieu organisaties bij parlementsleden lobbyen om een maatregel tegen te houden die in hun ogen slecht voor het milieu is.

In 1988 waren bij de Europese Gemeenschap in Brussel 9500 lobbyisten en 3000 organisaties die zich met lobbyen bezighielden actief.

Het begrip lobbyen is afgeleid van lobby (`wandelgang' of `wachtkamer'). Britse Lagerhuisleden en leden van het Amerikaanse Congres lopen via de wandelgangen naar de plenaire zaal om te debatteren en te stemmen. Op weg daarheen worden ze aangeklampt door mensen die hun belangen op de valreep nog veilig willen stellen. Het meeste lobbywerk vindt echter op kantoren of elders plaats.