Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Worst

betekenis & definitie

is de vleeschwaar, die bestaat uit gehakt of gemalen vleesch, gemengd met kruiden, specerijen en zout, en door een darmwand omgeven is. In Ned. zijn bij de warenwet aan worst vsch. eischen gesteld.

Toevoeging van water is verboden, aan bindmiddelen als zetmeel zijn grenzen gesteld. Het gebruik van conserveermiddelen en kleurstof is niet toegelaten, vooral omdat daardoor een beginnend bederf onopgemerkt zou kunnen blijven.

Bedorven w. kan tot de zeer ernstige worstvergiftiging [→ Botulismus enVoedingsmiddelen (gezondheidsstoringen door)] aanleiding geven. Bosch.In België is de handel in en de bereiding van w. geregeld door K.B. van 28 Mei 1901 op den handel in bereide vleeschwaren. Daarin is o.m. voorzien, welke stoffen in de samenstelling van de w. mogen gebruikt worden. Het gebruik van zetmeel is toegelaten op voorwaarde, dat de proportie van het zetmeel niet hooger gaat dan 5 tot 8 %. De w., waarin geen zetmeel voorkomt, mogen een etiquette dragen met de benaming „zuiver”. Deze w. mogen geen andere stoffen bevatten dan vleesch, kruiden, specerijen en zout. Het 'gebruik van kleurstoffen is toegelaten en moet speciaal vermeld worden.

W. geheel of gedeeltelijk vervaardigd door middel van paardenvleesch moeten eveneens een speciale etiquette dragen. Verder voorziet het K.B. van 28 Mei 1901 een reeks gevallen, waarin de w. als schadelijk dienen beschouwd te worden. Rondou.

< >