Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Mishandeling

betekenis & definitie

De Nederlandsche wet geeft geen nadere omschrijving, wat hieronder moet worden verstaan. Onder m. is te verstaan elke opzettelijke uitwendige inwerking op het lichaam van een ander, waardoor aan dezen pijn of letsel wordt veroorzaakt. Wanneer zonder opzet aan een ander letsel is toegebracht, dan is er geen sprake van m. maar van veroorzaken van lichamelijk letsel door schuld.

Aangenomen mag worden, dat er geen sprake is van m., wanneer een handeling, welke pijn of letsel veroorzaakt, geschiedt ten bate van een redelijk doel en tevens met redelijke middelen. De wet onderscheidt tusschen mishandeling (art. 300 W. v. Str.) en zware mishandeling (art. 302).

Met mishandeling wordt gelijkgesteld opzettelijke benadeeling der gezondheid (art. 300 lid 4). Bosch van Oud-Amelisweerd.Het Belg. recht straft het toebrengen van slagen, van verwondingen of andere lichamelijke letselen, indien de gedragingen, die deze gevolgen hebben medegebracht, werden gesteld met het inzicht om te schaden. De straf is zwaarder naargelang de gevolgen van de slagen en verwondingen zwaarder zijn. De straf wordt eveneens verzwaard, indien de dader gehandeld heeft met voorbedachten rade (art. 398-401 Belg. W. v. Str.). Collin.