Javaansch dorp, iets ten Z.W. van ➝ Moentilan, in de afd. Kedoe (Midden-Java); zonder eenige econ. beteekenis. Het is de tweede missiestatie van Java; in 1899 gesticht.
Te M. werd evenals te Moentilan van den beginne af alle aandacht besteed aan het onderwijs. Begonnen werd met een kweekschool; kort daarna werd een bijzonder gesubsidieerde Javanenschool aan de missie overgedragen, terwijl in de omgeving allengs meerdere scholen werden geopend. In 1903 wordt te M. een kerkje ingezegend.
De Franciscanessen van Heijthuizen openden in 1908 een school met internaat voor Jav. meisjes en een kliniek. M. is thans speciaal middelpunt van het missieonderwijs voor Jav. meisjes. In 1913 werd een kweekschool voor Jav. hulponderwijzeressen geopend en in 1915 een kweekschool voor Jav. onderwijzeressen, de eerste inrichting van dien aard in Ned.-Indië.
Nadien zijn nog diverse scholen geopend of in hun program gewijzigd, zoodat M. thans telt de volgende missiescholen voor meisjes: Mulo-school met voorklas, Holl.-Inlandsche school, huishoudschool, normaal-leergang, opleiding voor volksonderwijzeressen, volks- en vervolgschool voor meisjes, van welke scholen de leerlingen zijn gehuisvest in twee internaten. Met de schooltjes, vanuit M. in zijn omgeving gesticht, samen, worden deze inrichtingen bezocht door 700 leerlingen.
Meerdere Jav. meisjes traden in het klooster.
In de nabijheid van Boroboedoer gelegen, maakte M. deel uit van een van de grootste en belangrijkste heiligdommen van het oude Midden-Java. Men vindt er nog thans den prachtigen Tjendi Mendoet, met een geweldig groot en indrukwekkend Boeddha-beeld.Lit.: A. J. van Aernsbergen S.J., Chron. overzicht v. d. werkzaamheid der Jezuïeten in de Missie van N.O.I. (1934); Deus providebit, Gedenkboek der congreg. van Heythuysen (1935); H. J. M. Koch, Korte schets der Javamissie (1925); St. Claverbond; De Kath.
Missie in Ned. O.I. (jaarboek 1934-’35).