Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 05-06-2019

Dilfusiebatterij

betekenis & definitie

bestaat gewoonlijk uit een reeks van metalen ketels, waarin achtereenvolgens uitloogingen eener uit te loogen massa plaats vinden. Het woord d. is vooral gebruikelijk in de beetwortelsuikerfabriek.

Bij de fabricage worden de beetwortelen tot snijdsels gesneden, welke bij voldoende stevigheid maximaal oppervlak hebben. Deze snijdsels worden in de d. uitgeloogd.

Het diffusieproces is tegelijkertijd een uitloogings- en een diffusieproces. De stukgesneden cellen geven hun oplossing rechtstreeks af; de celwand der overige cellen wordt door temperatuurverhooging gedood en permeabel gemaakt.Het diffusieproces heeft plaats volgens het tegenstroomprincipe in dien zin, dat de meest uitgeloogde snijdsels met water in aanraking komen en de versche met de reeds geconcentreerde vloeistof, terwijl de tusschengelegen stadia elkaar regelmatig opvolgen.

De uitgeloogde snijdsels bevatten nog 0,2 a 0,3% suiker, welker winning niet meer economisch zou zijn. De uitgeloogde massa wordt pulp genoemd en vormt, al of niet gedroogd, een uitstekend veevoeder. De geconcentreerde uitloogvloeistof, het diffusiesap, wordt in mectbakken afgemeten en verder in het fabricageproces gevoerd. De samenstelling van het verkregen diffusiesap is afhankelijk van de wijze van uitvoering. Naast een hoogen uitloogingsgraad der pulp en naast een hooge concentratie van het diffusiesap, moet gestreefd worden naar een zoo gunstig moge lijke chemische samenstelling van het sap.

Een batterij omvat minstens 10 en hoogstens 16 ketels. De inhoud van een ketel bedraagt 60 tot 100 hl. De dagelijksche capaciteit van een batterij is natuurlijk afhankelijk van de grootte der ketels, doch kan ruw op 750 ton bieten gesteld worden. De duur der uitlooging bedraagt 60 tot 100 minuten bij een temperatuur van 76—85° C.

Het afvalwater der d., hetwelk bij de normale werkwijze in groote hoeveelheden ontstaat en veel hinderlijke organische stoffen bevat, heeft dikwijls aanleiding gegeven tot moeilijkheden, als het in de openbare wateren geloosd werd. De reiniging is moeilijk en kostbaar. Het gebruik opnieuw in de batterij na gedeeltelijke reiniging is mogelijk, doch levert ook veel bezwaren op.

Meerdere procédé’s zijn uitgewerkt om de normale d. te vervangen en te verbeteren, maar geen dezer systemen heeft algemeene verbreiding gevonden. Een der meest belovende moderne systemon is het te Thienen in België toegepaste systeem-Bergé, waarbij het geheele diffusiesysteem uit een grooten draaienden trommel bestaat. Pv. Ginneken.

< >