Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-07-2021

Setup (scenarioterm)

betekenis & definitie

De setup is het begin van de eerste act van een scenario en bevat een beschrijving van de openingsscène van de film, een voorstelling van de hoofdpersonen, de setting en het thema van de film. De setup bereidt de toeschouwers voor op het soort film dat ze te zien krijgen.

In de setup of expositie maakt de scenarist duidelijk wat het dramatisch doel is van de protagonist en welke obstakels en crises hij of zij dient te overwinnen. Als de eerste act van een film volgens de gangbare scenariotheorie van Syd Field een dertigtal pagina's telt, dan zullen de eerste tien pagina's ervan cruciaal zijn. Tijdens die eerste tien minuten moet de scenarist er immers voor zorgen dat de filmkijker (of producer!) niet voortijdig afhaakt en dat hij geïnteresseerd raakt in het verdere verloop van de film.

Belang van de openingsscène
De openingsscène is voor een scenarist heel belangrijk. Hij of zij wil immers een verhaal schrijven dat verkoopt, een product waarvoor een filmproducer warm kan lopen. Bij een erg opvallende eerste scène spreekt men van een hook, wat betekent dat de aandacht van de lezer/toeschouwer van bij de eerste minuut gevangen wordt door iets prikkelends of opwindends te tonen. Wordt soms ook een teaser genoemd. "In medias res" beginnen is nog een truuk uit de trukendoos van de scenarist: een voorbeeld daarvan zijn enkele Indiana Jones-films waar de kijker meteen midden in de actie zit. De openingsscène biedt de scenarist ook de gelegenheid tot expositie, zodat de kijker kennismaakt met de hoofdpersonages, hun karakter, hun kennissen, de plaats waar ze leven en wat ze doen. Vroeg in het script wordt ook de antagonist geïntroduceerd, al zal dat niet steeds in de eerste scène zijn.