Venserpolder - In 1980 besloot de Amsterdamse gemeenteraad het gebied tussen Duivendrecht, Diemen en de Bijlmermeer* te bestemmen tot een nieuwe woonwijk, de Venserpolder. Op 22 mrt. 1982 sloegen de wethouders Van der Vlis en Schaefer* er de eerste paal voor 3.900 woningen. Op 6 juni 1985 legde wethouder Schaefer de eerste steen van het laatste blok. In dec. van dat jaar arriveerden de eerste bewoners aan de Chestertonlaan en in 1986 was de bouw van de wijk voltooid. De totstandkoming van dit stadsdeel, waarvan prof.
Carel Weeber de ontwerper was, was het resultaat van samenwerking tussen de gemeentelijke diensten Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Behalve de woningen, die veel overeenkomst met die in de Rivierenbuurt* vertonen, kwamen er winkels, een jeugdhonk, een buurtgebouw, scholen en een medisch centrum. De metrostations Venserpolder en Strandvliet liggen in de nabijheid. De straten werden genoemd naar buitenlandse schrijvers: van Brentanostraat tot Dostojevskisingel. In de Venserpolder bouwden, behalve het Gemeentelijk Woningbedrijf Oost, vijf woningbouwverenigingen*: Algemene Woningbouwvereniging, De Dageraad*, Eigen Haard*, Ons Belang en Onze Woning.
Lit. J. Wagener, Venserpolder, "Strakke" stadswijk met schrijversnamen, O.A. 1983, 155; Stedelijk Jaarverslag 1985, 269.