Tulp, Prof. dr Nicolaas (1593-1674) - Tulp werd als vierde kind van Pieter Dirksz. en Grietje Dirks Poelenburg in A. geboren. Hij studeerde medicijnen in Leiden, promoveerde op 30 sept. 1614 tot doctor en vestigde zich als praktizerend arts in A., waar hij op 20 juni 1617 in de
Nieuwe Kerk met Aefgen van der Voegh trouwde. Waarschijnlijk woonde Tulp eerst op de Keizersgracht (nu nr. 210) bij de Westermarkt, waar een gevelsteen met een tulp te zien was. Deze steen liet Tulp verwijderen, toen hij voor zijn dochter Catharina, getrouwd met dr Arnout Tholinx, het huis ernaast kocht. De steen werd vervangen door de spreuk "Wandel met Godt". Tulp was vijfmaal raad en schepen* en viermaal burgemeester van A. (1654, 1656, 1666 en 1671). Tulp legde de grondslag voor het Collegium Medicum. Hij gaf college in de bovenzaal van de kleine vleeshal* in de Nes en schreef het beroemde boek "Observationes medicae". In 1672 vierde Tulp dat hij vijftig jaar daarvoor in de vroedschap* was gekozen. Hij gaf toen in een loods achter zijn huis een maaltijd, waarbij na elk gerecht een Latijns vers werd gedeclameerd. Elke gast ontving een zilveren gedenkpenning en een schaal met suikergebak.
Tulp zelf kreeg een Gouden Tulpmedaille, ontworpen door Jan Six*. Voor men uiteenging "wierden de gasten pijpen, nevens toebak op porceleinen schotels" geoffreerd. In 1632 werd Tulp, omringd door zijn leerlingen, door Rembrandt* vereeuwigd op diens "Anatomische Les" (Mauritshuis, Den Haag). Ook Frans Hals schilderde hem en Quellein* modelleerde hem in marmer. Naar hem werden het Prof. Tulpplein en de Prof. Tulpstraat genoemd, het laatste stukje vooroorlogs joods erfgoed in Amsterdam. In dit buurtje waren kort voor de Tweede Wereldoorlog de diamantairs gevestigd en werden edelstenen geslepen.
LIT. Dr. H.L. Houtzager, Nicolaas Tulp (1593-1674), O.A. 1975, 18.