XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Sluyser, Meyer

betekenis & definitie

Sluyser, Meyer - Meyer Sluyser (1901-1973), schrijver, journalist en radio-commentator. Sluyser groeide op in de oude jodenbuurt, in de schaduw van de Mozes en Aaronkerk. In 1929 werd hij journalist bij Het Volk*, later Het Vrije Volk*. In de jaren dertig was hij als redacteur verbonden aan de SDAP-uitgave "Vrijheid, arbeid en brood". In mei 1940 vluchtte hij met zijn gezin naar Engeland, waar hij met zijn vriend Lou de Jong terechtkwam bij Radio Oranje.

Toen hij terugkwam in Nederland, bleek zijn hele familie - 72 mensen - uitgemoord. Hij tekende zijn herinneringen aan de oude joodse buurt op in een aantal boekjes, zoals "Als de dag van gisteren", "Voordat ik het vergeet", "Die en die is er nog" en "Hun lach klinkt van zover", die het verloren gegane Amsterdam weer tot leven brachten. Voor de Vara-radio gaf Sluyser wekelijks zijn commentaar op het nieuws. Meestal voorspelde hij daarin een aanval van de Sovjet-Unie, wat hem de joodse bijnaam kippensoepversjteerder bezorgde, omdat zijn praatje vlak voor de avondmaaltijd viel.

LIT. Paul Arnoldussen en Annemarie de Wildt (red.), Stadsgezichten; honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw, 1999.

< >