Amsterdam (II) - Naam van het schip van de VOC (Verenigde Oost-lndische Compagnie*) dat in 1748 op Oostenburg werd gebouwd en daar te water liep. Het was een retourschip, hetgeen wil zeggen dat het bestemd was om tussen Oost-lndië en Nederland heen en weer te varen. Dit schip van 700 ton, dat circa 45 meter lang was, strandde op zijn eerste reis op 26 jan. 1749 op de kust van het Engelse Hastings. De bemanning onder leiding van kapitein Willem Klumps kwam behouden aan wal, maar de lading ging verloren. Deze bestond uit gebruiksvoorwerpen en duizenden gouden en zilveren munten.
Het wrak werd in 1969 gevonden. De bergingsonderneming William Press kreeg er belangstelling voor. Men ontdekte dat de Amsterdam vrijwel net zo gaaf was als toen zij van stapel liep. Er werd een commissie gevormd met het doel dit unieke schip te redden. Het in het Engels verschijnende tijdschrift Holland Herald nam met een aantal Britse en Nederlandse archeologen het initiatief om een fonds te stichten, waaruit de berging bekostigd zal moeten worden. Die kosten bedragen ongeveer tien miljoen gulden. De Britse scheepsarcheoloog Peter Marsden ontdekte dat de Amsterdam, die twee keer per jaar tijdens erg laag water bloot komt, nog veel kostbaarheden aan boord heeft: kandelaars, tinnen lepels, tabakspijpen, vijf bronzen kanonnen en 12.000 flessen Franse wijn. Een ervan werd in 1970 reeds leeggedronken.
In 1973 werd op voorstel van het gemeentebestuur van A. het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting VOC-schip "Amsterdam", die tot doel heeft het bergen, transporteren, conserveren en tentoonstellen van wrak en inhoud van het schip. Veel is er sindsdien uit het wrak verdwenen, maar de mogelijkheid het schip te bergen is nog steeds aanwezig. Peter Marsden schreef in 1974 een boek over dit schip onder de titel "The Wreck of the Amsterdam". In 1976 verscheen als resultaat van een onderzoekscommissie het rapport "Bestek voor Thuisvaart". In 1984 werd het schip zorgvuldig ingepakt en met zand bedekt. De grote kosten verhinderden tot nu de berging. In 1987 nam de Universiteit van A. de wetenschappelijke verantwoordelijkheid op zich. In 2000 dreigde het wrak door getijdenwerking uit elkaar te vallen.
LIT. David Keys, Britten doen laatste poging wrak oud schip te krijgen, de Volkskrant 24 juni 1995.