Gepubliceerd op 18-08-2020

Mier (veeteelt)

betekenis & definitie

Een ziekte bij het rundvee, waarbij bloedwateren het voornaamste verschijnsel is. De ziekte wordt veroorzaakt door een oerdiertje, dat door teeken wordt overgebracht.

Uitroeiing van hakhout rondom de weiden vermindert het aantal teeken en daardoor de veelvuldigheid der ziektegevallen. Zie meerweide.Men spreekt ook van miersigheid bij koeien, die mager zijn, geen glanzende huid hebben, maar plakkend haar met zweren ertusschen. Verder zegt men miersig van varkens, die neiging hebben, stoffen te eten, welke gezonde varkens versmaden (paardenmest, gier). De oorzaak van die miersigheid is gebrek aan groenvoer, aan zouten, aan vitamines.

Miersch is voorts: scherp van smaak (in den koffiehandel gezegd), scherp, bitter. Mierzoet: overdreven zoet. ,,De mier” aan iets hebben (te vergelijken met ,,de pest” aan iets hebben).

Mierig is landerig.

< >