(19e eeuw) (inf.) verhalen; leugens vertellen; bedriegen; oneerlijk handelen; spotten met joden; smousjassen.
• Smouzen, w., b. en o . — Oneerlijk handelen met meer te doen betalen dan men trekken moet, met stoffen van mindere weerde te gebruiken aan een werk, om alzoo meer te winnen, enz. Dieën aannemer héét aan dezen bouw meer as 1000 frang gesmousd. Den timmerman héét aan da' werk de helft gesmousd. De rekening kan zooveul nie' bedragen, ik geloof dat ge er onder smoust. (Jozef Cornelissen & Jan Baptist Vervliet: Idioticon van het Antwerpsch dialect. 1900)
• Een bekende, eigenlijk vermaarde specialiteit in het kaartspelen of zooals men hier zeggen: ein echte aoij kaartmoor ging de weddingschap aan dat, in een partijtje smousen (mits hij de kaarten naar willekeur mocht steeken en deelen) zijn tegenpartij geen enkele slag van hem kon winnen. (Limburger koerier, 28/09/1904)
• Smouzen, Geld achterhouden van zijn loon. (Jozef Cornelissen & Jan Baptist Vervliet: Idioticon van het Antwerpsch dialect. Aanhangsel. 1906)
• Het volk der zilverlingen. Eens stond ik erbij, dat een oue Jood gesmousd werd door voorbijgangers. (Het volk, 19/10/1925)
• Ik heb De Vrije Socialist van mijn leven niet gelezen, maar de keeren dat hij mij werd toegestuurd, kon men er op rekenen dat ik erin „gesmousd" werd". (De vrije socialist, 22/07/1933)
• Nou, wij beginne te smouzen, hè. Wat heb ik in me hand? Kenne jullie smouze?
Algemeen hoofdschudden leveren den heer Teun het onomstootelijke bewijs dat hij de eenige is, die hier smouzen kan. Desniettemin en desondanks vond Teun het noodig, de détails van wat gebeurde sappig en uitvoerig te verklaren zich niet latende storen door de uitdrukking van voortschrijdend onbegrip op de gezichten der anderen.
Wat heb ik in me jatte?
Wat?, vroeg Hein, dien de Amsterdamsch bargoensche uitdrukking onbekend was. (Bernard Hanson: De zonderlinge samenkomst. 1936)
• (Justus van de Kamp & Jacob van der Wijk: Koosjer Nederlands. 2006)
• Het avondje pieterde meteen uit en ik had, gelukkig, met de gastvrouw al afgesproken dat we voor tienen naar huis terug zouden gaan, want ik wilde die Zweedse, fenomenaal geacteerde serie Wallander niet missen en als Bas niet even over het berichtje in de nrc had gesmausd (!) waren we in alle vrede al weg geweest. (Willem Nijholt: Met bonzend hart. Brieven aan Hella S. Haasse. 2011)
• (Paul Van Hauwermeiren: Bargoens zakwoordenboek. 2011)
• (Paul van Hauwermeiren: Bargoens. Vijf eeuwen geheimtaal van randgroepen in de Lage Landen. 2020)