(2021) (Ned. pol.) alles wat in commissie of intern tussen ambtenaren besproken wordt, mag niet openbaar gemaakt worden. Dus: niet naar journalisten toe, maar ook niet naar de Tweede Kamer. Dergelijke beleidsopvattingen zouden niet onder de informatieplicht vallen. De term dook op in het sms-verkeer tijdens onderzoek naar de zgn. toeslagenaffaire (eind 2020) en verwijst naar de Nederlandse minister-president Mark Rutte. De Rutte-doctrine impliceerde ook de afkeer van de premier voor openbaarheid. Heel wat Kamerleden ergerden zich hieraan.
• Wat hebben de Amerikaanse presidenten Monroe en Truman, Sovjetleider Brezjnev en Mark Rutte gemeen? Naar alle vier is een heuse doctrine genoemd. Waar het bij de wereldleiders uit het recente verleden ging om een grootse buitenlandse strategie, is de Rutte-doctrine sinds kort een scheldwoord voor alles wat er mis is met het kabinet van Rutte. Twitteraars gebruiken #ruttedoctrine voor een overheid die haar macht misbruikt, falen verhult en burgers recht onthoudt. ‘Trouw, 14/01/2021)
• Links heeft niet geprofiteerd van het gezamenlijk ageren tegen het 'rechtse' beleid van Rutte III - over de dividendbelasting, de zorgsalarissen, de verschraling van de publieke sector, de kleine versoepeling van het ontslagrecht, de toeslagenaffaire en de 'Ruttedoctrine'. (De Volkskrant, 18/03/2021)
• Met online filmpjes naar Amerikaans voorbeeld over de 'gebroken beloftes', advertenties en een anoniem Twitteraccount genaamd '@Ruttedoctrine' moest de kritiek op de demissionair premier de wereld in worden gebracht. (De Volkskrant, 27/10/2021)
• De Ruttedoctrine moet van tafel. Elke ambtenaar weet: problemen moffel je weg, want anders maak je je bewindspersoon kwetsbaar. Waardoor de Kamer op haar beurt - logischerwijs - uiterst wantrouwig wordt. (De Volkskrant, 06/11/2021)
• Het rapport introduceerde de term 'Rutte-doctrine', die opdook in een sms'je van een topambtenaar uit 2019. (Wilma Borgman: De prijs van de macht: Mark Rutte en de VVD. 2022)