(1969) (< Eng. Peter principle, epon., naar Laurence Johnston Peter, 19191990, een Canadese pedagoog die in 1969 een boek publiceerde samen met Raymond Hull met de titel The Peter Principle Why Things Always Go Wrong) (epon.) het principe dat leden van een hiërarchie bevorderd worden tot ze het niveau van incompetentie bereiken. Wanneer een personeelslid een te hoge functie bekleedt, kan hij of zij op den duur de verantwoordelijkheid niet meer aan. Geldt dit voor te veel personeelsleden, dan stort uiteindelijk de hiërarchische structuur in elkaar.
• Een Amerikaanse hoogleraar heeft een nieuwe theorie ontvouwt over het ontstaan van de huidige maatschappij. Hij is, dr. Laurence J. Peter, die zijn theorie het „Peter Principe” noemt. Het komt hierop neer: „In elke hiërarchie is iedere werknemer geneigd, naar zijn eigen niveau van incompetentie te groeien". (De Telegraaf, 02/07/1969)
• Buitenlandse Zaken en het toenmalige hoofd van de afdeling Oost-Europa heeft zich binnenkamers steeds beijverd om ambassadeur Romanov als een kletsmeier voor te stellen. Maar dit soort streber-figuren, zelf helaas het produkt zijnde van het rampzalige professor-Peter-principe (het steeds maar verder omhoog wegpromoveren van mislukkelingen), kent immers geen andere afweer, dan hun tegenstanders als half-zacht of mesjoche af te schilderen. (Willem Oltmans: Amerika valt. 1979)
• Peter Principle (Peter principe): `Iedere kandidaat wordt altijd bevorderd tot één niveau boven zijn competentie.' Een simpele gevolgtrekking uit het gegeven dat wie zijn werk goed doet kans op promotie maakt, totdat hij zijn werk niet meer echt goed doet. Het gevolg is dat uiteindelijk vrijwel altijd de verkeerde persoon op de verkeerde plaats zit. Genoemd naar zijn bedenker: de psycholoog prof. Laurence J. Peter (19191990) die in 1969 (samen met Raymond Hull) het boek `The Peter Principle' publiceerde. (Liesbeth Koenen en Rik Smits: Peptalk, 1992)
• Wie ooit een werknemer van dichtbij zag, weet gewoon dat werkzekerheid één van de grootste kapitalen vormt. Mobiliteit? Het blijft bijna een vloek, tenzij voor yuppies die snel door organizaties en ondernemingen flitsen tot het Peter-principe hen in hun run naar de top inhaalt. (Knack, 08/11/1995)
• Inmiddels is Docters van Leeuwen volgens het befaamde Peter Principe weggepromoveerd en tot voorzitter van het college van procureurs generaal benoemd. (Willem Oltmans: Mijn vriend Sukarno. 1995)
• Adams heeft nu ook een management-boek geschreven, `Het Dilbert Principe', waarvan in de VS al anderhalf miljoen exemplaren zijn verkocht. Het Dilbert-principe komt erop neer dat je alleen maar manager kunt worden als je nergens goed voor bent, want wie wel iets kan, is nodig om het werk te doen. De tijd van het Peter-principe mensen maken net zolang promotie tot ze op een post zitten die ze niet aankunnen is voorbij; de managers van toen waren wel incompetent, maar begrepen tenminste nog waar hun ondergeschikten mee bezig waren. (HP/De Tijd, 02/05/1997)
• Kok is het type van het `omgekeerde Peter-principle'. Vaak worden succesvolle mensen naar hogere posten gepromoveerd totdat ze een niveau bereiken dat ze net niet meer aankunnen. Hun glanzende carrière loopt ten slotte uit op een dramatische mislukking. Bij Kok is het precies andersom: nu pas als premier komt hij volledig tot zijn recht. (Elsevier, 02/05/1998)
• In zijn afscheidstoespraak zei De Schutter gisteren dat van hem gezegd wordt dat hij te weinig weerwerk bood aan De Graeve. ,,Ook voorzitters vallen wellicht onder het Peter-principe.'' (De Standaard, 04/01/2000)
• Vriend en vijand van Alain Van der Biest zijn het erover eens: deze gepolijste socialist met zijn trendy-dandymaniertjes was totaal ongeschikt voor het ruige politieke bedrijf. Het absolute dieptepunt van zijn failliet als politicus - volgens het Peter-principe opgeklommen tot zijn eigen niveau van incompetentie - leverde hij tijdens zijn ministerschap. (Het Belang van Limburg, 19/03/2002)
• 'Goede opleiding, gekoppeld aan de juiste omkadering en samenwerking met senior medewerkers zijn sleutelbegrippen om het fameuze Peter-principe te bestrijden' aldus Gabriel d'Ansembourg, manager van Robert Half Finance & Accounting in Brussel. (De Standaard, 05/10/2007)