(1922) (Ned., vero.) ouderwets laxeermiddel. Ook bekend onder de naam pijpcassia.
• Gisteren is juist in de uren tusschen opstaan en kerktijd, — de Zondagsrust is er dus niet wezenlijk door verstoord —op Kattenburg Cohen's fabriek van kapittelstokken, oudemannetjesdrop. kaneelhompen en verdere delicatessen voor die proletariërskimderen, afgebrand en in geen jaren heeft het op de eilanden zoo gestonken. (De tribune, 10/01/1922)
• Helkleurige trossen vormen de takken van Boemoer, z.g. oudemannetjesdrop of trommelstok, gebroken hartjes, Cassia grandis, Clairodendroms en Aristolichia, welke allen op het podium een plaatsje gevonden hebben. (De Sumatra post, 21/04/1932)
• Een andere naam „trommelstokkenboom" herinnert aan de vruchten, die in Holland verkocht worden als „Oudemannetjesdrop”. (L. van der Pijl: Plantenleven in Indië. 1937)
• Deze (van oorsprong Amsterdamse?) benaming mannetjesdrop of oudemannetjesdrop is bij onze lexicografen onbekend. Het zijn de peulen van de cassia fistula, waarover men in Veenman's Agrarische W.P., deel 1, 536 het volgende leest: ‘De op trommelstokken gelijkende rolronde peulen zijn door dwarsschotten in geledingen verdeeld, in welke de zaden in een zwart vruchtmoes liggen. Dit vruchtmoes wordt sinds oude tijden als een zacht purgeermiddel gebruikt. Vroeger werden de vruchten onder de naam van pijpkassia naar Eur. geëxporteerd en als ‘oude mannetjes drop’ in drogisterijen verkocht.’ In bepaalde Amsterdamse snoepwinkels bleek deze zeer bijzonder smakende oudemannetjesdrop nog onder deze naam verkrijgbaar, zij het tegen de vijftigvoudige prijs van die in Dekkers jeugd. (De Nieuwe Taalgids. Jaargang 55 . 1962)
• Oude-mannetjesdrop uit Calcutta is een uiterst effectief middel ter stimulering van de stoelgang, onthult kruidenier Oldenboom. Hij vertelt dat twee maanden geleden, na een televisie-uitzending, drommen geplaagden gigantische hoeveelheden van deze Indiase peul aankochten. (De Volkskrant, 28/09/1966)
• Het droppige van drop komt volgens Glas van uitgedampt en ingedikt zoethout. Dat levert het zogenaamde blokdrop. „Blokdrop is nog wel te koop bij de drogist. Oudemannetjesdrop heet het." We bellen een gerenommeerd drogist in Amsterdam. „Oudemannetjesdrop, nee hebben we niet meer, dat waren dropstangen om te laxeren, maar die waren niet goed, er zaten allemaal beestjes in". (De Volkskrant, 13/04/1985)
• Oudemannetjesdrop. Een ouderwets laxeermiddel. (Aldert Walrecht: Woordenboekspel. 1991)