(1947) (< Eng. less is more) (cliché) het is beter om alleen essentiële dingen te hebben dan te veel overbodige. Motto van de Duitse architect Mies van der Rohe van de Bauhaus-school (al zijn er oudere vindplaatsen in een andere context): minder visuele vervuiling draagt bij tot een leefbaarder omgeving. Hierop aansluitend ontstond de slogan ‘de vorm volgt de functie’: pure, onversierde economische vormgeving in de architectuur, de kunst en het industrieel design heeft het primaat.
• Als Petrus niet meer zeggen kan: ik heb u meer lief dan de anderen, dan durft hij heelemaal niet meer van zijn liefde te spreken. Hij antwoordt dus: ik heb sympathie voor u, Heer! Nu zouden wij zeggen: alles of niets. Jezus doet dit niet. Jezus aanvaardt die sympathie. Minder is meer in zijn oogen. Laat dit ons tot troost zijn. Zoodra Christus in ons leven komt, zijn wij niet meer dan anderen. Maar dan ook verliezen wij zoo licht onze liefde. We voelen dit. Toch zijn we niet los van Jezus. Welnu dit mindere is meer”, wanneer wij maar volharden. (Derde conferentie voor Inwendige Zending. 1913)
• Ook voor den Russischen exporteur gold de oudhollandsche koopmanswijsheid, die den grondregel vormt van allen beheerschten handel: ‘minder is meer’. (C. Gerretson: Geschiedenis der ‘Koninklijke’. 1939)
• Men zegt: “Dit is Griekse of Romeinse bouwkunst. Men moet de dingen vereenvoudigen." Mies van der Rohe vereenvoudigt tot het uiterste. Maar op een zekere manier, en vooral door middel van de lessen die hij doceert in de Crown Hall van het instituut voor technologie. Hij heeft een academisme gecreëerd van het technologische tijdperk. Hij heeft de overtuiging onze tijd zijn stijl te hebben geschonken. Hij zegt, als een orakel: „Less is more” (Minder is meer). (Algemeen Dagblad, 18/09/1965)
• Het is een kloek gebouw, royaal en fors opgezet, sober maar doelmatig ingericht. Het devies, minder is meer van Mies van der Robe is er door de architecten en binnenhuisarchditiect Jac Haan met succes toegepast. (Limburgsch dagblad, 13/09/1969)
• Ze zeggen dat ik te veel schrijf, zonder dat zijn devies wordt minder is meer. Zo blijf je natuurlijk de Filistijnen over je afroepen. (Tirade. Jaargang 22. 1978)
• Op de expositie is onder meer een reeks spraakmakende affiches van het Globe-theater te zien. Industriële vormgeving komt ook aan bod, met een tandartsenstoel, een Océ-fotokopieerapparaat en enkele Philips-apparaten. Inzake woningdesign wordt het adagium minder is meer waargemaakt met o.m. een stoel van Wim van den Bergh, gemaakt uit één metalen buis en een stuk leer, en een kast van Piet Hein Eek gebouwd uit afvalmaterialen. (De Tijd, 08/07/1995)
• Misschien dat aan die wand de kunstwerken hangen die het lullige zaaltje op z'n kop zetten en veranderen in een conceptueel magistraal zaaltje, best mogelijk. Maar ik denk het niet. En als het is zo, is het nog niet goed. Conclusie: weg met het lullige zaaltje. Alles eruit, behalve Schoonhoven. Minder is namelijk meer. (Het Parool, 09/12/2000)