(1967) (< Dui. Langer Marsch durch die Institutionen) (cliché) lange reeks revolutionaire (maar vreedzame) hervormingen van de maatschappij. De woorden zijn van de Duitse studentenleider Rudi Dutschke (1940-1979). In 1967 werden in West-Duitsland veel debatten en demonstraties gehouden (tegen de kapitalistische maatschappij) door extreem-linkse bewegingen. In dat jaar werd in Frankfurt een ‘socialistische werkconferentie’ gehouden. Dutschke stelde daar in een debat zijn plan voor een ‘langer Marsch durch die Institutionen’ voor. Gezin, school, beroepsopleiding, universiteit en bedrijfsleven’ moesten van binnenuit hervormd worden. Duchke vergeleek de hervormers met marcherende troepen. Zijn metafoor verwees ook naar de ‘lange mars’ van Mao Zedong in oktober 1934 in Zuid-China. De slogan 'lange mars door de instellingen' wordt sedert ca. 2018 gerecupereerd door extreem-rechts.
• De ombudsman van de soldaten — een functie binnen het apparaat van de volksvertegenwoordiging — heeft in zijn jaarverslag over 1968 enige weken geleden melding gemaakt van de invloeden van de buiten-parlementaire oppositie binnen de Bundeswehr. De ombudsman zegt in het rapport dat de APO (zoals zij wordt genoemd) „op zijn lange mars door de instellingen van de Bondsrepubliek nu ook de Bundeswehr heeft bereikt". De ombudsman releveert in deze terminologie aan de befaamde „Lange mars" van Mao tse-Toeng van oktober 1934 tot oktober '35 over elfduizend kilometer naar de provincie Sjensi, toen de rode leider op de vlucht was voor Tsjiang kai-Sjek. (Nieuwsblad van het Noorden, 17/05/1969)
• Het kan dan ook geen verrassing zijn dat Bahro meent, dat de dissidenten die hun overtuiging ernstig nemen, binnen de bestaande partij dienen te ageren, als communisten. Ze moeten erin doordringen en haar structuur van binnen-uit doen barsten, een variante op ‘de lange mars door de instellingen’ van de Duitse studenten van 1968. (Streven. Vlaamse editie. Jaargang 46. 1978-1979)
• Ook technocraten plegen zich te vergissen. Van een ‘vonnis’ van technocraten moeten individuele burgers of ondernemingen dan ook in beroep kunnen gaan. Voor vele politieke en bestuurlijke beslissingen echter zou stellig een ‘kort geding’ (eventueel gevolgd door een ‘kort hoger beroep’) een betere oplossing vormen dan de huidige lange mars door de bureaucratieën. (Hollands Maandblad. Jaargang 1981)
• De belangstelling voor kerkpolitiek neemt toe: een derde van de groepen waagt zich nu ook aan de 'lange mars door de instituties'. (Trouw, 27/03/1992)
• Begint Groen Links ten lange leste aan de Lange Mars door de Instituties? Ruim twintig jaar nadat wijlen Rudi Dutschke, de Duitse studentenleider, de sluipende uitholling van de gevestigde organisaties heeft bevolen, krijgt Groen Links een post in handen waarvan Dutschke zelfs in zijn wildste fantasieen nooit had durven dromen. (Trouw, 17/11/1992)
• De Lega is begonnen aan de lange mars door de instituties. En de generaal van deze veldtocht is Marco Formentini, de burgemeester van Milaan. (NRC Handelsblad, 02/10/1993)
• Zelf zal ze het vast weer anders zien - wie in coordinaten wordt geperst ontmoet immers te weinig respect - maar ze kan gelden als iemand die de lange mars door de instellingen heeft gemaakt. Toen dat nog zo heette was ze, na een baan als Vara-producer, tegen de metro, tegen het grootkapitaal dat de Vijzelstraat leek te verwoesten en voor gelijkberechtiging van vrouwen. (het Parool, 16/07/1994)
• Ik sleepte me naar huis en bezatte me en bevocht de aanvechting om zelf ontslag te nemen, denkend aan wat iemand gezegd had over de lange mars door de instellingen. (Joris Note: Een ontheffing. In: De Gids. Jaargang 171. 2008)
• De Lange Mars. Schild & Vrienden gebruikt dit in de bewoording "de lange mars door de instellingen”. Deze term duikt op wanneer ze het in hun geheime chatgroepen hebben over een strategie om hun revolutie om te zetten in de praktijk. Dat kan enkel door aanhangers/hun leden op belangrijke strategische posities in publieke instellingen te krijgen. Zo kunnen ze van bovenuit veranderingen forceren. De term verwijst naar "de lange mars” tijdens de communistische revolutie in China van Mao Zedong. In zijn huidige betekenis is de term populair sinds de studentenprotesten van mei 68. In rechtse kringen heerst het idee dat de mei-68-generatie die strategie met succes heeft gehanteerd, waardoor belangrijke maatschappelijke posities worden ingenomen door “het politiek correcte links”. Schild & Vrienden wil de omgekeerde beweging inzetten, en meer mensen met een rechts-conservatief profiel op sleutelplekken in onze maatschappij krijgen. (www.vrt.be, 05/09/2018)