(1930+) (Ned.) cabaret over het gewone volk, bestaande uit smartlappen maar ook uit satirische liedjes. Combinatie van een lach en een traan. Ontstaan in de Amsterdamse volkswijk De Jordaan.
• Het bekende Amsterdamsche Jordaan-cabaret van Tilly Kalkhoven zal de volgende week de hoofdstad verlaten en een week te Breda in ’t Zuid gevestigd zijn. (Dagblad van Noord-Brabant, 15/10/1935)
• Ontspanningsmiddag voor militairen in het Jordaan-Cabaret te Scheveningen. De dichter-zanger Koos Speenhoff tusschen de militairen. (De avondpost, 13/07/1939)
• Het Jordaan-cabaret is het oudste cabaret van Nederland. Dat zijn de woorden van Ome Dé Kalkhoven, die dezer dagen 70 jaar werd. Merkwaardig is, dat Amsterdam sinds de tweede wereldoorlog geen Jordaan-cabaret meer kent en dat de Kalkhovens niet in de Jordaan maar in Rotterdam zijn begonnen. (Nieuwsblad van het Noorden, 17/03/1964)
• Johnny Jordaan treedt vanaf 2 mei a.s. op in het Amsterdamse Tingel-tangeltheater in een nieuw Jordaan-cabaret. De regie en samenstelling van het programma zijn in handen van John van de Rest en Sieto Hoving. (Het Parool, 09/04/1969)
• Het Jordaan-cabaret. waarover wij u al uitvoerig hebben ingelicht, gaat maandag aanstaande van start. In gebouw Ons Huis in de Rozenstraat. (De waarheid, 12/03/1971)
• Velen herinneren zich nog een avond in de kerk ('Red de Wester'), waar in aanwezigheid van burgemeester Van Thijn koor en cantorij van de Westerkerk samen met het Jordaancabaret en bekende acteurs honderden mensen trokken. (Trouw, 24/04/1991)
• Willem Holleeder noemde de emotionele uithalen van zijn zus Astrid minachtend ‘Jordaancabaret’. Maar niet alleen zijn zus, ook Willem zelf raakte vandaag tijdens weer een dag getuigenverhoor in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam opnieuw in de greep van hevige emoties. (AD, 29/05/2018)