Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 16-08-2020

hotseknots, hotseknotsbegonia

betekenis & definitie

(1961) (voetbal) onbeholpen. In samenstellingen zoals hotseknots(begonia)voetbal. Vaak toegeschreven aan voetbaltrainer Bert Jacobs, die de laatste term in 1990 introduceerde bij het grote publiek tijdens de uitzending van Studio Sport. Ontleend aan het officiele clublied van Vitesse ('Vitesse, Vitesse'), in 1990 uitgebracht door Arnhemse Courant en gezongen door de selectie met een solo van Jacobs. Die solo gaat als volgt: Heja heja heja heja ho/we krijgen echt de puntjes niet cadeau/hoja hoja hoja hoja ha/hotseknotsbegonia. Ook wel: boerenkoolvoetbal*. Vgl. Duits: Hau'ruckfußball. Het woord 'hotseknots' bestond echter al veel eerder (ook in allerlei samenstellingen).

• Vijf minuten later werd hots-knots voetbal vertoond bij een felle aanval van PSV. (De Telegraaf, 20/02/1961)
• Die rijmende woorden, daar heb ik nu eenmaal een zwak voor, om het even in welke taal ze voorkomen. En je komt ze om de haverklap tegen: Emmen speelt hots-knots voetbal (volgens een verslag in deze krant, eind april); Hans Keiler had het in dit blad de vorige week over "krullen en frullen"; een kennis maakte zondag spontaan de combinatie "hoeters en toeters" en die top in Tokio is volgens mij ook gehouden in een hotel met zon rijmende naam. (Nieuwsblad van het Noorden, 15/05/1986)
• De noorderlingen gingen weliswaar iets minder chaotisch te werk en zij waren eveneens wat balvaardiger. Maar mag daar prat op worden gegaan tegen een ploeg, die, als het troosteloze hots-knots voetbal van zaterdagavond maatgevend was, voor volgend seizoen al vast een plaatsje in de eerste divisie kan gaan reserveren? (Nieuwsblad van het Noorden, 02/10/1989)
• Keizer Karei zette na de pauze het 'hotsknotsbegonia-korfbal voort, om met voetbaltrainer Bert Jacobs te spreken, maar vergat daarnaast niet te scoren. (Provinciale Zeeuwse courant, 05/03/1990)
• Het was op de harde grasmat niet allemaal even verzorgd, veel hotseknots-voetbal, maar dat deerde niet. (Leeuwarder Courant, 10/12/1990)
• Zij beleefden een avondje hotseknots voetbal waar de bal van onderwerp tot lijdend voorwerp was gedegradeerd. (de Telegraaf, 28/01/1991)
• Ook Polaris speelde zich veilig in een slechte wedstrijd, die voornamelijk 'hots-knots' voetbal te zien gaf. (Limburgsch dagblad, 16/05/1994)
• Die magere zit nergens mee, hij kijkt hoe X zijn pik in en uit me schiet en hij spuit in mijn mond en ik laat het eruit lopen over mijn kin en mijn borst, en op dat moment slaat X gewoon dubbel, hij draait zich om en gooit me op mijn knieeen en ramt zich hotseknotsbegonia bij me binnen. (Lydia Rood in verhalenbundel Mooi verhaal. 1998)
• Hots! Knots! Marco Loef uit Arnhem en Jimmy Tigges maken gehakt van Eric van den Bosch' suggestie dat de door Bert Jacobs geintroduceerde uitdrukking 'Hots(e)knotsbegoniavoetbal' aanvankelijk Hol-knotsbegoniavoetbal zou hebben geluid. Beiden beschikken over een plaat met daarop het officiele clublied van Vitesse ('Vitesse, Vitesse'), in 1990 uitgebracht door Arnhemse Courant en gezongen door de selectie met een solo van Jacobs. Die solo gaat als volgt: Heja heja heja heja ho/we krijgen echt de puntjes niet cadeau/hoja hoja hoja hoja ha/hotseknotsbegonia. Tigges herinnert zich nog de uitzending van Studio Sport, voor 1990, waarin Jacobs voor de eerste maal de term bezigde. Hotseknotsbegonia! (de Volkskrant, 30/06/2001)
• Maar wij hebben nou niet bepaald een elftal dat hotseknotsbegonia-voetbal kan spelen. (het Parool, 29/01/2004)
• En vooral: hoe moet het nu verder bij Ajax? Ja jemig, als Rafael moet kiezen tussen het hotseknotsevoetbal van hbok en het mooie één-keer-raken-voetbal van Ajax, dan weet-ie het wel. (Jan Eilander: Raffie. 2005)
• Tottenham, wat is Tottenham Hotspur, als het grote Ajax roept? Een hotseknotsbegonia-club. (de Volkskrant, 14/03/2005)
• Na de pauze was het duel niet om aan te zien. Quick Boys, tot voor kort gevreesd om het snel le, verzorgde spel, bezondigde zich aan hots-knots-begonia- voetbal. (Provinciale Zeeuwse courant, 10/10/2005)
• Speel je eigen spel, ga voetballen, ga niet mee met hun manier van spelen. Laat het balletje lopen. En dus spelen we de hele eerste helft net als Bahrein 'hotseknotsbegonia' zoals Bert Jacobs het altijd noemde. (Nieuwe Revu, 23/11/2005)
• De term 'hotseknotsbegoniavoetbal' werd gemunt door (wijlen) trainer Bert Jacobs, toen hij eens probeerde een chaotisch verlopen wedstrijd te omschrijven. De uitdrukking wordt sindsdien regelmatig van stal gehaald om voetbalteams te karakteriseren die een jammerlijk gebrek aan techniek proberen te compenseren met een overdosis aan geestdrift. (HP/ De Tijd, 07/10/2011)
• Wat is dit voor hotsknotsbegoniavoetbal, man! (Jaap Bartelds: Het ABC van de Nederlandse gezelligheid. 2015)
• Welja: Uit de diepte; zeer genoten maar matige roman, want de afwisseling van fragmenten over Blauwbaard en het ‘ware leven’ nogal – hoe za’k het zegge – hotseknotsebegonia? (Nanne Tepper: De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. 2016)
• Enkel Vestdijk kon ermee wegkomen, want die schreef altijd hotseknotsebegoniaproza. (Nanne Tepper: De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. 2016)
• ‘Hotsknotsbegoniavoetbal,’ zei de man. ‘Zo noemde Bert Jacobs het voetbal van Vitesse toch?’ (Marcel van Roosmalen: Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt. 2018)
• Qua betekenis van dat sportjargon sta ik volledig buitenspel. Voor de geïnteresseerden de betekenis: hotseknotsbegoniavoetbal (enigszins ouderwetse term voor knullig voetbal, bedacht door oud-trainer Bert Jacobs), angstgegner (gevreesde tegenstander), frommelgoal (doelpunt vanuit chaos/onoverzichtelijke situatie), schwalbe (doen alsof je het slachtoffer bent van een overtreding), chocoladebeen (met het minst geoefende/slechtste been schieten, bijvoorbeeld met links als je rechtsbenig bent), tackelen (pootje haken, iemand laten vallen), stiftje/lobje (specifieke traptechniek, het over de keeper heen wippen van de bal) en ausputzer (laatste verdediger; geeft rugdekking en ruimt rommelig voetbal op). (Jiska Duurkoop: Straatpraat. Hoe moderne straattaal Nederland verenigt en verdeelt. 2018)

< >