(1980) (< Eng. ghost in the machine) (filosofie) de geest gezien als verschillend van het lichaam (de machine). De uitdrukking werd bedacht door de Britse filosoof Gilbert Ryle (1900-1976) in zijn werk 'The Concept of Mind' uit 1949. Het was bedoeld als kritiek op René Descartes. Deze geloofde nl. dat de menselijke geest niet fysiek is, dat hij onafhankelijk van het menselijk brein bestaat. Deze gedachte werd door Ryle 'the ghost in the machine' genoemd. Zelf geloofde hij dat het menselijk bewustzijn en de geest erg afhankelijk zijn van het menselijk brein. 'The Ghost in the Machine' is ook een boek uit 1967 over filosofische psychologie door Arthur Koestler.
• Die twee kun je niet los van elkaar zien; dus je zou eigenlijk niet eens kunnen zeggen dat de vorm de inhoud uitdrukt. Het is dezelfde relatie als de zogenaamde relatie tussen lichaam en geest. Je kunt de geest niet apart waarnemen, maar aan een lichaam zonder geest is niet veel te beleven, terwijl je aan de andere kant niet kunt spreken over zoiets als een geest in de machine, waarbij de machine het lichaam zou moeten zijn. (Johan Diepstraten, Sjoerd Kuyper: Dichters. Interviews. 1980)
• Wat zijn de eigenschappen van de mens. wanneer hij het kostuum van de maatschappelijke conventies heeft afgelegd? In wiens gezelschap ls men dan met zichzelf? Hier nu begint Musils Odyssee, zijn zwalktocht naar de „geest" in de machine. Wat Musil zo fascineert is het spookachtige, het schimmige, het ongrijpbare van het dagelijks gebeuren, de nachtzijde van de dag. Hij heeft het in dit verband vaker over de klaarlichte mystiek. (Het Parool, 21/11/1980)
• Is kunstmatige intelligentie de laatste stap voordat we de robotten echt namen moeten gaan geven? 25e schaken al als de beste, maar een overwinning maakt ze niet vrolijk. Komt de geest in de machine ooit verder dan hersengymnastiek met beperkte standjes? De vergelijking 'robot staat tot mens' lijkt voorlopig onoplosbaar. (Trouw, 03/04/1985)
• Soms leidt de taal tot gedrochten: 'gisteren stormde het, vandaag waait het niet. In plaats van 'gisteren stormen, vandaag niet waaien. Wat is 'het'? Het onbevraagbaar "hef, zegt de grammaticus. De wind? Substitueer 'de wind': 'Gisteren stormde de wind, vandaag waait de wind niet. Het moet niet gekker worden. Alsof er 2 dingen zijn, 'waaien en wind', en 'ik en denken. Zoek niet naar de geest in de machine, zegt de een. Wie bedient mij als ik een machine ben, wil de ander weten. De filosofen kunnen aan de bak. (Trouw, 26/03/1986)
• Psychische problemen zijn van een geheel andere aard dan lichamelijke ziekten. Een depressie is geen gebroken been. Daar staat tegenover dat iedereen weet, Descartes voorop, dat de menselijke geest voortdurend beïnvloed wordt door het lichaam. Is die geest misschien ook slechts „een chemisch proces als een ander"? In 1949 publiceerde Gilbert Ryle The Concept of Mind. De geest van Descartes is volgens Ryle een mythe. Het is een 'geest in de machine', die niets verklaart en alleen maar problemen oproept. Waar het om gaat is waarneembaar menselijk gedrag. Wie verder zoekt, zal niets vinden. „'Ik denk, dus ik besta', waar heeft Descartes het over? (NRC Handelsblad, 26/06/1992)
• René heeft er geen problemen mee om over complexe computers te spreken als ' levend ' of ' bewusť , terwijl Deborah spreekt over de ' terugkeer van de geest in de machine.’ (S. Aupers: In de ban van moderniteit. 2005)