Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 10-06-2022

een ernstig geval van helaas

betekenis & definitie

(1974) uitroep ontsproten aan het brein van de Nederlandse radio- en televisiepresentator Peter Knegjens (1916-1996), die talrijke taalvondsten lanceerde (zie ook: aju* paraplu).

• Peter Knegjens. Bijdragen aan de moedertaal: hulpverloofde, cowboy, aju paraplu, mannetje vrouwtje, smakelijk dametje, even een slok plaatsen, je kan de tandjes krijgen, geprepareerde orgels (boten), zit aan zijn hitteschild (er vlak achter), grimmig verweer, vrouwelijke Tarzans, uit beton opgetrokken freuletjes, de duiven zijn gelost, ernstig geval van helaas. (Het Parool, 28/11/1989)
• Die woorden zijn gevleugeld gemaakt door het bizarre taaifenomeen Peter Knegjens, maar wie weet dat nog? Knegjens, in 1974 slechts vijf afleveringen lang presentator van de Wie-kent-kwis, waarna hij werd vervangen door de kreuk- en kleurvrije Fred Oster, geldt ook als de bedenker van 'grote klasse' en 'ernstig geval van helaas' (beide uit de b-categorie). (Het Parool, 16/03/1993)
• Knegjens had toen al een lange, door incidenten, door Koning Alcohol, doch vooral door gevleugelde uitdrukkingen gekleurde carriere achter zich. Weinigen hebben de Nederlandse taal zoveel uitdrukkingen nagelaten: 'Ajuu paraplu', 'Grote klasse', 'Dat ziet er gezond uit, grote klasse', 'Hapgraag', 'Ernstig geval van helaas'. Of ze eeuwigheidswaarde hebben, is een andere zaak. Peter was de laatste om zich daarover druk te maken.
De meeste inspiratie putte de woordkunstenaar uit zijn hobby. De term 'goudgele rakker' voor een pilsje is van hem. Een borreltje was een 'bleekneusje'. 'Hapgraag' bedacht hij ter plekke bij een bezoek aan Grolsch, waardoor hij 1000 gulden rijker de trein (1ste klas) naar het westen kon nemen. (Algemeen Dagblad, 13/01/1996)
• (Arie Bras,Wim Daniëls: Dakhazen en bretelpiano’s. 2012)

< >