(1980+) (jeugd) om te benadrukken dat iets wel, niet zo is. In de jaren tachtig populair erg populair onder scholieren. Echt in de zin van `fijn, leuk' komt al voor in de Rotterdamse jeugdtaal van het begin van de 20e eeuw. Oudenaarden (1986) citeert bijv. Chr. van Abkoude, auteur van de Pietje Bell-reeks en `Bob-zonder-zorg'. Daarin komen ook verschillende syn. voor van echt, de meeste afkomstig uit het Hebreeuws: gers, emmes, kedin enz. Tegenwoordig is 'echt' in deze betekenis allang verdrongen door meerdere syn., zoals onwijs, wreed, heftig, maar de uitdrukking 'echt wel' kent tegenwoordig een geweldige populaiteit. Onder studenten en scholieren is ook de ontkennende vorm echt niet gebruikelijk als uitdrukking van ongeloof.
• Mr Solo is duidelijk onder de indruk: "'t Is wreed, 't is wreed, echt wel." (Haagse Post, 21/11/1987)
• Hip Hop is wreed, echt wel. (Popfoto, februari 1988)
• Echt wel: veel gebruikt stopwoord om instemming te betuigen. (C.A.J. Hoppenbrouwers: Jongerentaal: de tipparade van de omgangstaal. 1991)
• Marokkanen zijn goed in kickboksen, man. Echt wel, zegt een van de jongens die langs de kant staat. (Vrij Nederland, 16/01/1999)
• Sure. Ik ken alleen “eg wel”. Maar dat is Haags. (Kluun: DJ. 2017)
Gepubliceerd op 12-06-2020
echt wel
betekenis & definitie