(2022) (< Eng. to doomscroll) het online lezen van grote hoeveelheden negatief nieuws. De term (populair geworden tijdens de Covid-19 pandemie in 2020) wordt ook gebruikt voor het langdurig bekijken van korte video's zonder daarbij te letten op al de tijd die verstreken is. Het wijst op een vorm van internetverslaving. Ook wel 'doemsurfen' genoemd.
• En zoek gericht op sociale media, raadt klinisch psycholoog Filip Raes (KU Leuven) aan. “Scroll niet zomaar de hele Twitter-tijdlijn door. Met doemscrollen proberen we onszelf gerust te stellen, maar tegelijk kom je op andere berichten terecht die weer doen piekeren. Zet daar een rem op.” (Het Nieuwsblad, 04/03/2022)
• Maar de kans is groot dat mensen wel banger zijn dan toen, en daarvoor moeten we eerder naar sociale media kijken. Oké, we sloegen in lockdowntijd zelf massaal aan het doemscrollen, maar zo gauw de algoritmes dat doorkregen legden ze meer onheil in hapklare brokken voor ons klaar. (De Volkskrant, 23/07/2022)
• ‘Balans’ leert ze hen eigenlijk, hoe saai dat ook klinkt. En ja, dat houdt in dat je saaie dingen doet. Zoals bewegen − “heel belangrijk want te veel tienermeisjes stoppen net dan met sporten. Je krijgt borsten en maandstonden en lo op school is niet per se vrouwvriendelijk” −, voldoende slapen − “en niet tot een gat in de nacht whatsappen en doemscrollen”, lief zijn voor jezelf, aardig zijn voor anderen, je emoties opschrijven... Dingen die we ook als volwassenen soms nog vergeten. (Gazet van Antwerpen, 26/09/2022)
• We wonen in een welvarend, proper en veilig land en toch voelen we ons tekort gedaan. Het spijt me maar de media spelen daar een grote rol in. Ik volg Rolf Dobelli in Het nieuwsdieet dat nieuws voor onze hersenen is als suiker voor het lichaam. De mens heeft van nature een voorkeur voor slecht nieuws, want ons oerbrein wil voorbereid zijn op gevaar. De 'negativiteitsfout' noemen psychologen dat. Dobelli stopte in 2010 met het volgen van het nieuws, maar de meesten van ons gaan door met doemscrollen; zelfs al worden we er boos, ontevreden en in sommige gevallen depressief van. (Het Laatste Nieuws, 09/12/2023)