Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 19-09-2023

à la mode de Bretagne

betekenis & definitie

(19e eeuw) (< Fr.) (sch.) volle neef of nicht van vader of moeder.

• Als eerste herder der gemeente, die in deze kerk vergaderde, wordt opgegeven de Amsterdammer Jacob Oli (16**-1647); dat zal dan te verstaan zijn ná ‘den vermaarden Steven Kracht’; als tweede, mijn oudoom à la mode de Bretagne, Gillis de Kooker (1647-1664), kleinzoon van een XVIe-eeuwsch (tijdelijk) uitgewekene… (J.A. Alberdingk Thijm: Portretten van Joost van den Vondel. 1876)
• Mode de Bretagne (A la -, een ‘oom of tante à la mode de Br.’ is een volle neef of nicht van den vader of de moeder. Voorbeeld: de vader van A is een volle neef van B; diensvolgens is de vader van A een oom à la mode de Br. van de kinderen van B. Een neef (neveu, niet cousin) of eene nicht (nièce, niet cousine) à la mode de Br. is de zoon of de dochter van een volle neef of nicht. Oorsprong onbekend. (Taco H. de Beer en E. Laurillard: Woordenschat, verklaring van woorden en uitdrukkingen. 1899)
• Cats wist ook wat werken was, evengoed als ‘nichte’ Gleertruida Toussaint - want, zoowaar, ze zijn van èèn familie. En men nichtte en neefde destijds nogal à la mode de Bretagne. (Johannes Postmus: Calvinistische vertoogen. 1906)
• Als de oorlog uitbreekt in 1914, is Pierre drie en dertig jaar, vijftien jaar in de Sociëteit van Jesus, en sinds drie jaar priester, een man, die eigenlijk net zijn ‘openbare’ loopbaan gaat beginnen. ‘Marg’, zoals hij haar noemt - haar schrijverspseudoniem is Claude Aragonnès en zij zijn slechts familie van elkaar à la mode de Bretagne - is een jaar jonger dan hij. (Streven. Jaargang 16. 1962-1963)