leidende figuur in het Christendom van Japan (Kobe 10 Juli 1888).
Hij bezocht eerst een Boeddhistische tempelschool en ging later theologie studeren aan een Presbyteriaans Seminarie te Kobe. Tijdens een zware ziekte kreeg hij de zekerheid, dat hij door God geroepen werd voor arbeid onder de armen. Zijn autobiografie heet daarom Shisen wo Koete, d.i. „Aan gene zijde van de doodsgrens”. Verscheidene jaren werkte en leefde hij in de achterbuurten van Kobe. Alles wat hij niet bepaald nodig had, schonk hij aan armen en zieken. In later jaren leed hij aan een ernstige oogziekte, die hij had opgedaan door zijn bed met een zieke zwerver te delen. „Liefde de wet van het leven” (titel van een zijner boeken), dat wilde hij met woord en daad prediken.
Na enige jaren in Sjinkawa, de krottenbuurt van Kobe, te hebben gewerkt, besloot Kagawa gedurende twee jaar in Amerika aan de universiteit van Princeton te studeren, om zich beter voor zijn taak te bekwamen. Na zijn terugkeer streefde hij ook naar verbetering van sociale toestanden. Weldra werd hij de ziel van de Japanse arbeidersbeweging. Hij wilde echter geen klassestrijd en geen toepassing van geweld. Het Communisme beschouwde hij als een groot gevaar voor Japan. Door een en ander won hij gaandeweg ook het vertrouwen van de regering en werd hij door deze geraadpleegd in sociale aangelegenheden.
Bij zijn sociale arbeid hecht Kagawa grote waarde aan het beginsel der coöperatie. Evangelieprediking blijft echter de hoofdzaak. Om de Kerk tot evangelisatiearbeid op te wekken sticht Kagawa in 1921 de orde van de „Vrienden van Jezus”. De orde beoogt het geloof van jonge mensen te verdiepen en belangstelling voor maatschappelijke vragen te wekken. De leden worden eerst na een novitiaatstijd toegelaten. Kagawa wenst ook, dat de kerken „Settlements”, „vestigingen” zullen zijn, die zowel in geestelijk als in stoffelijk opzicht een centrum van steun voor haar leden zijn.
Belangrijk is verder: het Evangelisatieprogram voor Japan met het wachtwoord „één millioen zielen voor Christus”; de in 1929 gestichte ,, Koninkrijk-Gods-beweging”, die evangelisatie, onderwijs en sociaal werk omvat.
Voor het eerste wenst hij een One-by-one-Movement, waarbij ieder lid der Kerk een ander tot Christus brengt en massale verspreiding van Christelijke boeken. Voor de opleiding van evangelisten voor het platteland sticht Kagawa bijbelscholen. Bij de ganse arbeid wordt grote nadruk gelegd op gebed en offerbereidheid. Na Wereldoorlog II is het evangelisatiewerk door Kagawa met kracht voortgezet, met name in een campagne van 1946 onder de leuze „Japan voor Christus”.
PROF. DR G. SEVENSTER
Bibl.: Kagawa, Ga uit in de straten; bewerkt door J. Wagenaar (Zeist 1930); Love the Law of Life (London 1930); The Religion of Jesus (London 1931); A Grain of Wheat (London 1934); Songs from the Slums (London 1936); Meditation on the Cross (London 1936).
Lit.: H. G. van Beusekom, Toyohiko Kagawa (Hoenderloo 1931); W. Axling, K. (London 1933, Ned. vert.; Een wijze uit het Oosten, Zutphen 1933); H. W. Engelkes, De godsdienstig-sociale actie v. K., in: Beproeft de geesten (1934); O.
Marbach, T. K. (Bern 1936); Garola Barth, Taten in Gottes Kraft (1937); A. C. Knudten, T. K. and Modern Japan, Lutheran Church Quarterly (t947).