Frans schilder (Tours ca 1420 - vóór 8 Nov. 1481), moet een leerling zijn geweest van Heincelin van Haguenau ; hij maakte een reis naar Italië, waar hij het portret schilderde van paus Eugenius IV (1447). Teruggekeerd in Frankrijk, bleef hij vrijwel zijn gehele leven werkzaam te Tours.
Van huis uit boekverluchter, was het hem gegeven zich door zijn portretten, waarop hij zich pas later toelegde, te gaan onderscheiden; daarin wist hij iets nieuws te brengen, nl. een eerlijke, natuurgetrouwe en precieze weergave van de vormen, met een grote liefde tot het leven zelf, zonder daarbij te vervallen in trucjes. Hij vestigde een traditie van Franse portretkunst in de 15de en 16de eeuw, die ondanks enige Vlaamse en Italiaanse invloed toch door en door Frans was en bleef. In zijn landschappen wist Fouquet reeds atmosfeer, diepte en perspectief te leggen. Tot zijn bekendste werken behoren Etienne Chevalier met zijn beschermheilige (Kaiser Friedrich Museum, Berlijn) en de Madonna die de trekken vertoont van Agnès Sorel (Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen), beide oorspronkelijk als diptiek bij elkaar behorend ; voorts het portret van Karel VII en dat van Juvénal des Ursins, beide in het Louvre. Van zijn boekversieringen dienen vermeld zijn miniaturen in de Antiquités judaïques in de Bibliothèque Nationale te Parijs, doch bovenal die in het Gebedenboek van Etienne Chevalier, waarvan er zich 40 bevinden in het museum te Chantilly. Hierin wordt de bouw der compositie voortdurend door de wens tot vorming van diepte beheerst. Fouquet’s invloed was zeer groot; er zijn dan ook in Frankrijk verschillende werken aan te wijzen die met de zijne verwant zijn. De bewening te Nouans in Touraine wordt met vrij grote zekerheid aan de meester zelf toegeschreven.DR J. S. WITSEN ELIAS
Lit.: P. Durrieu, Les antiquités judaïques et le peintre J. F. (Paris 1908) ; Idem, Livre d’heures, peint par J. F. pour maître Et. Chevalier (1923); T. Cox, J. Foucquet native of Tours (London 1931) ; Klaus G. Péris, J. F. (Paris 1939) ; P. Wescher, J. F. und seine Zeit (Basel 1946).