De electriciteit is niet op zichzelf nuttig, maar het is een energievorm, die in velerlei opzicht dienstig is aan de mens. Als voornaamste toepassingen zijn te noemen die voor verlichting*, warmte (z electrische verwarming en electrische oven), radio*, telefonie en telegrafie*, electrochemische en electrotherapeutische toepassingen en vooral ook de vele electromotortoepassingen. Daarbij zijn vooral te vermelden de talloze motortoepassingen in fabrieken van allerlei aard, de steeds toenemende electrische tractie en daarnaast nog vele andere, zoals die in de huishouding (stofzuigers, huishoudmotoren) , voor liften, kranen, ophaalwerktuigen in mijnbedrijven, voor heimachines, brug- en sluisbewegingen en ten slotte voor alle mogelijke doeleinden op schepen.
Zo zijn de stoomlieren op schepen voor het overgrote deel verdrongen door electrisch gedreven lieren, is de verlichting aan boord tegenwoordig steeds electrisch, worden pompen, ventilatoren, spijs-, personen- en projectielliften electrisch gedreven, komen steeds meer electrische stuurmachines in gebruik en worden de girokompassen electrisch gedreven.
Maar ook zijn er sinds tientallen jaren zeeschepen, die electrisch worden voortgestuwd sinds ongeveer dertig jaren alle kruisers van de V.S. van Amerika en vele slagschepen, verder enige schepen van passagierslijnen, o.a. van de P. & O.-maatschappij, bananenschepen, die tussen de West en Europa varen, veerboten, enz.
Het zou te ver voeren hier alle bijzonderheden van al die electrische aandrijvingen te vermelden; verwezen wordt naar de vakliteratuur, die te zeer verspreid is om die enigszins volledig op te nemen.
PROF. IR E. J. F. THIERENS
Lit.: Electrotechniek (uitg. van de Ver. Krachtwerktuigen) (Deventer 1935); E. J. F. Thierens, Electrische Aandrijving van Hefwerktuigen (Delft 1943); J. R. G. Isbrücker, De Toepassingen der Electrotechniek (Rotterdam 1929); artikelen in de tijdschriften ,,Electrotechniek”, ,,Electrotechnik und Maschinenbau”, „The Electrician”, enz.