Département des, Frans departement, dat het Z.W. deel van Provence beslaat en grenst aan de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 5248 km2 en telde in 1936: 1.224.802 inw..
Het wordt verdeeld in 3 arrondissementen, nl. Marseille, Aix en Arles. De hoofdplaats is Marseille.Het grootste gedeelte van het departement Bouches-du-Rhône is laagland, zoals de Rhônedelta en de landschappen Crau en La Camargue; het N. en O. daarentegen is bergachtig door de uitlopers van de Alpen. Behalve het grootste gedeelte van de Crau, een uit steriel glaciaal puin opgebouwd landschap en ⅘ van het eiland La Camargue, die een steppeachtig karakter dragen, is de bodem vruchtbaar. De voornaamste producten zijn: graan, aardappelen, groenten, ooft: meloenen, granaatappels, amandelen, vijgen, tabak en druiven vooral in de omgeving van Château Renard en Barbentane (primeurs). Aan de oevers der strandmeren wordt uit alcalische planten soda, uit de lagunen en meren zout gewonnen. Op de uitgestrekte heidevelden is schapenteelt. In de moerassen van La Camargue leven grote massa’s watervogels, ook bevers komen hier nog voor.
De bodem levert kalk, gips, marmer en bruinkool, vooral in het bekken van Fuveau en in de Chaîne de l’Etoile. Dit departement levert bijna 8/9 van de gehele bruinkoolproductie van Frankrijk en ⅖ van de productie aan zeezout. De industrie is vnl. in de steden Arles (1936: 29.165 inw.) en Marseille (914.232 inw.) geconcentreerd.
PROF. DR H. J. KEUNING